Miksi raha ei kelpaa?

Miksi raha ei kelpaa?

Olemme tottuneet siihen, että rahasta ei liiemmin kieltäydytä. Sen eteen tehdään töitä tai kokeillaan lottoarvontaa, Eurojackpottia ja kaiken maailman Kenoja, joista voi hyvällä onnella saada hieman ylimääräistä. Aluehallintoviraston oikeusturvayksikössä käsitellään tästä huolimatta usein tilanteita, joissa raha odottaisi vastaanottajaansa, mutta tämä ei syystä tai toisesta rahojaan huoli.

Tiesitkö, että maassamme on maksutalletuslaki, jossa on säädetty niiden tilanteiden varalta, jos joku kieltäytyy vastaanottamasta rahasuoritusta. Mitä ihmettä, miksi joku ei haluaisi hänelle kuuluvia rahoja, kysyt varmaan. Ja hyvä niin, harvemminhan sitä ajattelee joutuvansa siihen tilanteeseen, että ei tahdo itselleen kuuluvaa rahaa.

Tallettaja on saattanut useampaan otteeseen tiedustella tilinumeroa, johon suorituksen voisi maksaa. Suoritukseen oikeutettu on saattanut jättää vastaamatta, tai suoraan sanoa, ettei aio antaa tilinumeroa. Kieltäytymisen syyt eivät välttämättä aluehallintovirastolle selviä, mutta tilanne on rahojen haltijalle monimutkainen. Joissain tapauksissa saatava on siirtynyt ulosottoon. ”Äläpäs nyt vielä huoli”, sanoo virkamies tilanteessa olevalle. Rahat saa siirrettyä aluehallintovirastoon, jolloin maksu tulee suoritetuksi. Rahoille avataan oma pankkitili, jonne ne laitetaan korkoa kasvamaan.

Kymmenen vuoden ajan on maksun saajalla oikeus täyttää oma lomakkeensa ja hakea saatavansa. Asiakkaat saattavat odottaa, että he saavat nostohakemuksen tehtyään rahat välittömästi tililleen. Rahat eivät omalle pankkitilille kuitenkaan singahda välittömästi hakemuksen tekemisestä, koska vastaavanlaisia asioita on muitakin vireillä ja asiat on hoidettava oikeassa järjestyksessä. Asiaa ei voida hoitaa niin sanotusti jonon ohi. Ja kun päätös on saatu tehtyä, tulee sen vielä selvitä läpi aluehallintoviraston talousyksikön ja valtion palvelukeskuksen prosessilabyrintistä. Vasta sen jälkeen rahat voivat siirtyä oikeille omistajilleen.

Yli kymmentä vuotta ei asian kannata antaa olla, jos rahat haluaa saada itselleen. Kun kymmenen vuotta on kulunut talletuksesta, tallettajalla on oikeus nostaa aikoinaan tekemänsä talletus takaisin ja velka on silti kuitattu. Pakko näitä rahoja ei ole kenenkään ottaa, ne saa jättää myös aluehallintovirastoon, josta ne aikanaan tilitetään valtion kassaan.

tarkastaja
Jonna Saariniemi
Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s