Järjestöt ovat ketteriä yhteistyökumppaneita

Järjestöt ovat ketteriä yhteistyökumppaneita

Turvallisuus on siitä veikeä asia, että sitä useinkin edistetään parhaiten tukemalla ihmisten ja yhteisöjen hyvinvointia. Tämän vuoksi Lounais-Suomen kasvu- ja oppimisyhteisöjen turvallisuusverkoston Varsinais-Suomen työryhmän lokakuinen vierailu suuntautui Perhetalo Heidekeniin.

Heideken, joka on sikäli turkulaisia jakava asia, että Turkuun syntymänsä jälkeen muuttaneille jaksetaan huomauttaa, että ne oikeat paljasjalkaiset turkulaiset ovat syntyneet Heidekenillä silloin, kun rakennuksessa vielä toimi kaupungin synnytyssairaala. Heideken lausutaan muuten turkulaisittain ’heideken’ eikä missään tapauksessa saksantunnilla opitun mukaisesti ’haideken’. Nykyisin Perhetalo Heideken on Varsinais-Suomen lastensuojelujärjestöjen toimitalo, jossa järjestetään monenlaista perheitä tukevaa toimintaa.

Varsinais-Suomen lastensuojelujärjestöt ry (VSLJ) on lastensuojelujärjestöjen yhteisjärjestö, jossa on jäseninä 38 alueella toimivaa käytännön lastensuojelutyötä tekevää järjestöä. Näissä järjestöissä työskentelee 800 ammattilaista ja 3500 vapaaehtoista, joiden voimin tavoitetaan vuodessa 71 000 asiakasta (v. 2018). Järjestöjen työkenttä vaihtelee hyvinvointia tukevasta ja ennalta ehkäisevästä korjaaviin toimiin saakka. Palveluja on hyvin suuri kirjo erilaisia palveluja pikkulapsista murrosikäisiin. Iso osa palveluista on suunnattu perheille. Jokaisessa Varsinais-Suomen kunnassa on vähintään yhden jäsenjärjestön palveluita saatavilla. Noin 29 miljoonan euron vuosittaisesta rahoituksesta tulee noin 1/2 kunnilta ja noin 1/3 veikkausvoittovaroista. Eri palveluja voi hakea Hakulaari-nettisivulta.

Järjestöt ovat ketteriä yhteistyökumppaneita, jotka ovat valmiita kehittämään erilaisiin esille tuleviin ongelmiin ja ilmiöihin ratkaisuja. Ne hakevat mielellään rahoitusta projekteihin, jos saavat syöttöjä oppilaitoskentästä. Järjestöjen avulla voidaan saada kunnan oman toiminnan rinnalle lisäresurssia.

Järjestöistä esittäytyivät Mannerheimin lastensuojeluliitto (MLL) ja Linkki-toiminta.

MLL:n Varsinais-Suomen piirin 67 paikallisjärjestöä tuottavat palveluita lapsiperheille, kunnille ja ammattilaisille sekä vaikuttaa lapsia ja perheitä koskevaan päätöksentekoon. Lisäksi se tarjoaa mahdollisuuksia toimia vapaaehtoisena lasten, nuorten ja perheiden hyväksi. Kouluissa MLL:n asiantuntijoita voi käyttää esimerkiksi vanhempainilloissa, kun on tarvetta keskustella erilaisista koululaisia koskevista arjen teemoista, kuten rajoista, vanhemman vastuusta, päihteistä tai kiusaamisen ehkäisystä.

Lisäksi MLL voi auttaa mediakasvatuksessa, joka onkin kysytyin aihe. Sen teemoilla harjoitellaan lasten ja nuorten kanssa mediataitoja ja vahvistetaan vanhempien ja ammattikasvattajien mediatietoisuutta. Seksuaalinen häirintä puhuttaa mediakasvatuksessa aiempaa enemmän. Vanha edelleen vahva klassikko on kohta 50 vuotta täyttävä tukioppilastoiminta. Kaveritoiminta on kouluikäisille suunnattua tukihenkilötoimintaa. MLL tekee myös ehkäisevää päihdetyötä liki jokaisessa varsinaissuomalaisessa yläkoulussa.

MLL:lla on menossa kehittämishankkeita, joilla pyritään laskemaan kynnystä ottaa huoli puheeksi. Soppaa ja sympatiaa -hankkeessa tarjotaan hankkeessa mukana olevien päiväkotien asiakasperheille yhteinen ruokailumahdollisuus päiväkodissa lastenhaun yhteydessä. Hankkeen kautta on päästy kohtaamaan sellaisia perheitä, joita ei saa yleensä esim. vanhempainiltoihin. Sosiaalisessa mediassa, verkossa ja Perhetalo Heidekenillä toimiva Otetaan koppi -hanke auttaa ja tukee varsinaissuomalaisten lapsiperheiden vanhemmuutta. Hankkeen puitteissa järjestetään myös kysynnän mukaan ryhmiä verkossa ja kasvokkain, toteutetaan teematuokioita sekä koulutetaan vertaisia kokemusasiantuntijoita. Menossa on myös Uskallamme puhua, kestämme kuulla -hanke, jolla tartutaan peruskouluikäisten ja toisen asteen opiskelijoiden seksuaaliseen häirintään. MLL tukee vanhemmuutta ja perheiden hyvinvointia myös lastenhoitotoiminnalla, joka on tarkoitettu tilapäiseen ja lyhytaikaiseen lastenhoidon tarpeeseen.

VSLJ:n Linkki-toiminta tarjoaa apua ja tukea murrosikään, nuoruuteen ja vanhemmuuteen liittyvissä kysymyksissä matalan kynnyksen periaatteella. Linkki-toiminta on tarkoitettu vahaiseksi tueksi murrosikään ja vanhemmuuteen. Se on tarkoitettu varsinaissuomalaisille 10-18-vuotiaille ja heidän perheilleen. Toiminta on maksutonta, ja siihen hakeudutaan joko ammattilaisen ohjaamana tai omalla yhteydenotolla. Toiminta tarjoaa yksilöllistä tukea ja vertaisryhmiä sekä ammattilaisille suunnattuja menetelmäkoulutuksia. Teemoja ovat mm. some, päihteet ja syömishäiriöt, joista järjestetään työpajoja kouluissa. Perhetyöskentelyssä on tarjolla lyhytaikaista interventiota. Linkin kautta toimii ammatillisesti ohjattuja vertaisryhmiä murkkujen vanhemmille, 4-6-luokkalaisille ja toisen asteen opiskelijoille. Silloin kun toimintaa järjestetään kouluissa, toinen ohjaajista on koulun henkilökuntaan kuuluva, joka on saanut koulutuksen tähän toimintaan.

Mikko Helasvuo

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s