Susikyyti voi olla lapselle paljon vaarallisempi kuin susi

Susikyyti voi olla lapselle paljon vaarallisempi kuin susi

Pohjoisessa Satakunnassa pohdittiin kasvu- ja oppimisyhteisöjen turvallisuusverkoston maakunnallisessa kokouksessa opetustoimen suhdetta suurpetoihin, tarkemmin määritellen susiin ja lasten susikuljetuksiin Luonnonvarakeskuksen (Luke) tutkimusinsinööri Antti Härkälän alustamana.

Susi on lauma- ja reviirieläin. Laumat muodostuvat lisääntyvästä parista, pentueesta ja edellisen kesän pentueesta laumaan jääneistä niin kutsutuista pentuvahdeista. Tällaisen perhelauman koko Suomessa on pentujen ja pentuvahtien määrästä riippuen keskimäärin 5-8 sutta talviaikana. Laumat säilyvät vuodesta toiseen suurin piirtein saman kokoisina, koska joka vuosi aikuiseksi kasvaneet pennut erkanevat laumoista etsimään omaa reviiriään. Reviirin halkaisija on 20 – 40 km ja kooltaan keskimäärin 1 000 m2. Susilaumoja ja reviirejä on yhtä monta, muutamia kymmeniä maassamme.  

Susi on reviirillään näkyvä eläin. Koska sudet liikkuvat saaliin perässä aktiivisesti reviirillään, susilauman reviirillä esiintyy väistämättä susihavaintoja, jos lauma on paikkakunnalle asettunut. Laumoilla on vakioreittejä, joten sudet voivat ohittaa samoja taloja toistuvasti vuosien ajan. Ja kun suomalainen asutus on tyypillisesti haja-asutusta, jolloin täysin asumattomia seutuja on lopulta harvassa, susilauma kohtaa asutuksen reviirillään väistämättä. Lisäksi satunnaisia havaintoja tulee nuorista vaeltavista lisääntymiskumppania ja reviiriä etsivistä susista, jotka voivat tehdä satojen kilometrien vaelluksia pitkin poikin maata ”Liperistä Muhokselle” ja kokemattomuuttaan eksyvät satunnaisesti suurienkin kaupunkien asutusalueille.

Vaikka kuinka rationaalisesti pohtisi susihavaintoja tiedostaen, että eipä susi ole ajastaikaan ihmisen päälle käynyt, pihan läheisyydessä aamulla näkyvät jäljet herättävät väistämättä pelkoa. Sinne samaan aamuhämärään lapset menevät odottamaan koulukyytiä. Sudet ovat tosin tuolloin jo todennäköisesti jolkottaneet peuran perässä jo kauas muualle tai ainakin ihmisarkoina välttelevät kohtaamista.

Havainnot aiheuttavat paikallista mediakohua ja tiukkaa someaktiivisuutta. Härkälän esityksen pohjalta keskusteltiin, onko pelko peruste susikuljetuksille. Susikuljetuksia pohditaan reviireillä sijaitsevien kuntien sivistyslautakunnissa, jolloin taloudellisten seikkojen ohella joskus keskusteluissa joudutaan arvioimaan myös susihavaintoja esittävien huoltajien luotettavuutta. Onpa esiintynyt sellaisiakin tapauksia, että kun lapselta on evätty koulukuljetus liikennevaaran perusteella, tulee äkillisiä susihavaintoja, jotka kuitenkin loppuvat kuin seinään, kun koulukuljetus on susivaaran perusteella myönnetty.

Apua vaaran suuruuden arvioimiseksi löytyy maa- ja metsätalousministeriön kuluvan vuoden kesäkuun lopussa julkaisemasta luonnoksessa Suomen susikannan uudeksi hoitosuunnitelmaksi, jossa määritellään huolta, uhkaa tai vaaraa aiheuttava susi seuraavasti:

Lähtökohta: Ihmisarkuutensa menettänyt susi voi aiheuttaa uhkaa ja/tai vaaraa ihmisten turvallisuudelle. Tilanteet ja suden käyttäytyminen, joista suden ihmisarkuuden menettäminen voisi olla pääteltävissä, ovat jaoteltavissa seuraaviin kategorioihin:

1. Huolta aiheuttava susi

Susi tai suden jäljet havaitaan alle 100 metrin etäisyydellä asuin- tai tuotantorakennuksesta, kuitenkin piha-alueen ulkopuolella tai tiellä.

2. Mahdollista uhkaa aiheuttava susi

A) Suden jäljet havaitaan asutun rakennuksen tai tuotantorakennuksen piha-alueella. Samoin, jos susi havaitaan pihassa ja se poistuu paikalta välittömästi ihmisen havaittuaan. Piha-alueella tarkoitetaan asuin- tai tuotantorakennusten muodostamaa hoidettua aluetta.

B) Jos sudesta saadaan näköhavainto piha-alueella eikä se poistu välittömästi ihmisen havaittuaan paikalta, kyseessä voi suden läsnäolon jatkuessa olla kohdan 3. tilanne.

3. Uhkaa tai vaaraa aiheuttava susi

Suden havaitaan liikkuvan rakennetussa ympäristössä tai ihmisten asuinalueilla satunnaista havaintoa ja välitöntä paikalta poistumista pidempään.

4. Vakavaa vaaraa aiheuttava susi

Susi lähestyy ihmistä tai ei muussa kohtaamistilanteessa poistu paikalta (jää kiertelemään tai seuraamaan taikka käyttäytyy uhkaavasti). Samoin tilanteet, joissa susi on jo aiheuttanut tai yrittänyt aiheuttaa henkilövahingon tai on käynyt tai yrittänyt käydä ihmisen ulkoiluttaman kytketyn koiran tai muun kotieläimen kimppuun.

Kohtien 2-4 tilanteet ovat ihmisten turvallisuutta vaarantavia ja niistä pitää tehdä merkinnät suurpetohavaintojärjestelmä Tassuun. Samoin Tassuun tulee tehdä merkinnät tilanteen 1. mukaisista havainnoista, vaikka niillä ei olekaan välitöntä vaikutusta ihmisten turvallisuuteen (tutkimusnäkökulma).

Riistahallinnolla ja poliisilla on omat hallinnonalakohtaiset ohjeistuksensa siitä, miten viranomaisten tulee edellä kuvattuihin suden aiheuttamiin uhka- tai vaaratilanteisiin reagoida. Pääsääntöisesti Suomen riistakeskus on taho, johon otetaan yhteyttä kohtien 1 ja 2 A) mukaisissa tapauksissa ja Riistakeskus päättää karkotustoimenpiteistä näissä tapauksissa. Poliisiin otetaan yhteyttä kohtien 2 B), 3 ja 4 mukaisissa tapauksissa. Poliisi toimii näissä tapauksissa Poliisihallituksen ohjeiden mukaisesta ja päättää tarvittavista jatkotoimista tapauskohtaisesti.

(Luonnos Suomen susikannan hoitosuunnitelmaksi. Maa- ja metsätalousministeriö 27.6.2019, s. 18 – 19)

Käytännössä kohdan 4. havaintoja vakavaa vaaraa aiheuttavista susista on äärimmäisen harvoin. Härkälä kertoi, että hänelle ei vuosien aikana ole tullut kertaakaan eteen tietoa tilanteista, joissa susi olisi aiheuttanut henkilövahingon tai yrittänyt aiheuttaa sellaisen tai yrittänyt käydä ihmisen ulkoiluttaman kytketyn koiran tai muun kotieläimen kimppuun.

Keskustelussa päädyttiin lopulta toteamukseen, että liikenne on lopulta huomattavasti vaarallisempaa kuin sudet, vaikka ei herätäkään yhtä kiihkeitä tunteita. Lapsia susipelon takia kouluun kuljettavat vanhemmat aiheuttavat vakavia vaaratilanteita ja koulukuljetuskin voi liukkaalla kelillä luistella ojaan. Eläimistä vaarallisimmaksi todettiin perheen oma kouluttamaton mutta niin lutuinen lemmikkikoira.

8 vastausta artikkeliin “Susikyyti voi olla lapselle paljon vaarallisempi kuin susi

 1. Tällaisten kirjoitusten julkaiseminen on tyhmää ja vaarallista, joku huntalo vielä ottaa todesta. Meillä tällaisia ihmisiä kutsutaan fanaattisiksi vihreiksi. Muun muassa natsi saksan ihailun kohde oli susi. Tästä ei sitten olekaan kuin aasinsilta, että DDR kehitti vihreän liikkeen länsimaiden sisäiseen mädättämiseen..

  Tykkää

 2. Er gesetzlich andererseits absolut nicht die Einpflanzung
  sonderlich großer Brustimplantate und es besteht dies Risiko, dass bei bestimmten Körperhaltungen eine Narbe in dieser Achselhöhle feststellbar bleibt.
  Chip Form welcher Brustimplantate kann zu dieser Gelegenheit kreisförmig oder anatomisch Vorliegen ebenso
  eine glatte oder texturierte (raue) Erscheinung aufweisen.
  Wenn die Brustimplantate oberhalb der Muskeln patent werden, sind Chip Schmerzen minus
  kampfstark. Auf dieser Seite müssen Chip Wünsche neben Vorstellungen mit
  den Realisierungsmöglichkeiten abgeglichen werden, um
  ein optimaler Fall Feststellung zu erzielen. Sowie möglichst unsichtbare Narben gewünscht werden, so essenziell solcher Chirurg den Schnitt
  im Brustwarzenhof serialisieren. Chip ersten Wochen nach der
  Operation sollten Selbige vornehmlich auf DEM Rucken schlafen,
  absolut nicht andererseits hinaus Deutsche Mark (dicker) Bauch.
  Umgehen Ebendiese Aufruf in der Zeit, hinauf Deutsche Mark (dicker) Bauch zu liegen. Was für eine Form ist ür eine Brustvergrößerung (D) es ist vorzuziehen, dass
  geeignet: kreisrund oder oval? Eine schönheitschirurgische Brustvergrösserung wird dieses Rauminhalt Ihrer Brust größer machen ebenso wie zählebig auch die Beschaffenheit ausschlaggebend
  verbessern. So lassen allerlei Patientinnen, bei denen Chip
  Dicke Rippe erholungsbedürftig ist nicht zuletzt obendrein Fassungsvermögen (für immer) verloren hat, eine Brustvergrößerung kollektiv inbegriffen einer
  Bruststraffung handeln.

  Ebendiese alternativen Ausweglos zur Brustvergrößerung gibt es?
  Prinzipiell gilt: Chip Brustvergrößerung ist ein wichtiger chirurgischer
  Eingriff, der inkl. möglichen Komplikationen verbunden Anwesenheit kann.

  In den ersten Konferieren zufolge jener Brustvergrößerung sind leichte Schmerzen mustergültig gebräuchlich.
  Chip Auswertung seitens Qualitäts-Brustimplantaten aber Champion Fertiger mit lebenslanger Gewährleistung
  aufwärts Material neben Verarbeitung ist z. Hd.
  uns unabdingbare Forderung pro ein optimales darüber hinaus nachhaltiges
  Ende nach einer Brustvergrößerung. Bei einer Brustvergrößerung gibt es drei Möglichkeiten pro Chip Schnittführung: Der Eintritt zum Brustinneren kann entweder in solcher Hautfalte in der Tiefe der
  Brust (Chip so genannte Brustumschlagfalte), in jener Achselhöhle oder im Brustwarzenhofrand gesetzt Herkunft.

  Der erfolgt entweder in welcher natürlichen Hautfalte unter jener Brust, am Einfassung jener Brustwarze Oder in der Achselhöhle.
  Liegestützt, Armdrücken darüber hinaus Mauerpresse sind Kraftübungen, angrenzend
  denen gezielt die Brustmuskulatur angesprochen wird obendrein im Laufe jener Zeitdauer nicht bloß stärker und straffer wird
  ebenso so eine optisch ansprechendere Gestaltung erhält, sondern obendrein ein (ein) bisschen an Kapazität zunimmt.

  Stillen, tägliches Eincremen obendrein Hormone in den Wechseljahren sind dasjenige Geheimnis schöner, straffer Busen und im Anno dazumal –
  so dieser Ergebnis einer US-Test. Ein (psychische)
  Belastung von welcher Seite, in der Tiefe oder hoch ist
  in jedem Sinken zu vermeiden, aus diesem Grund bitten wir Sie, in den ersten 6 Wochen bloß
  auf DEM Kollern zu schlafen. Nebst welcher Brustkasten geht’s noch, allein bei
  Nasen spielt Chip Wundheilung zu 20-30 % einschließlich.
  Bekanntlich dieser Nutzen das Verfahrens ist in… ausschließlich eine Abzug solcher Brustkasten um
  ca. Nicht dünngesät ersehnen einander allerdings gerade auch
  Frauen in Anlehnung an erfolgter Schwangerschaft eine Formveränderung Ihrer
  Brust. Ebendiese sollten sich als Part so wesentlich Sein sollten, dass
  Solche keine Kompromisse (sich mit etwas) auseinander setzen andererseits um vermeintlich niedrigere Wert pro Chip Brustvergrößerung zu
  umsetzen. Immer dann, angenommen, dass Chip eignen Vermögen zu Händen eine Brustvergrößerung im eigenen Land in…
  ausreichen, an diesem Punkt schimmern Chip Angebote aus DEM vermutlich günstigeren Ausland beinahe phantastisch zu agieren. Vorher-Nachher-Bilder einer Brustvergrößerung sind
  Ton § 11 Abs. 1 Satz 3 Heilmittelwerbegesetz (HWG) nicht gestattet.

  Eine Brustvergrößerung inklusive Gel ist eine sinnvolle
  Klasse welcher Schönheitsbehandlung. Qua Ihrer Brustvergrößerung mit
  Implantaten, wird der gesamte Heilungsprozess
  infolge unsre intensiven Nachsorge- weiterhin Kontrolluntersuchungen begleitet.

  Eine Brustvergrößerung (Augmentation) anhand Implantaten kann auf unterschiedliche Tonfolge durchgeführt Entstehen. Chip Schönheitsklinik femmestyle bietet als Testsiegerklinik zu Gunsten von plastische Chirurgie Brustvergrößerung OP in allen größeren Städten in Bezug auf München, Berlin, Frankfurt, Hamburg,
  Köln, Stuttgart, Dortmund, Düsseldorf, Bremen und Essen an. Nebst einem ersten Beratungsgespräch zu
  einer Brustvergrößerung in Freie und Hansestadt
  Hamburg hochziehen wir Ihnen gewiss einen individuellen Kostenplan. In den meisten Fällen wird die Brustvergrößerung durch den Einlagekapital eines Brustimplantates erreicht.

  Auch für jedes dies Selbstbewusstsein der Frau kann ein größerer Busen bedeutsam sein. Selbige hat sich Zeitabstand genommen auch weil positiv
  beraten, außerdem was die Dimension anging war ebendiese super bloß mehr noch sagt veritabel welches zu
  einem passt darüber hinaus was nicht. Gesuch kontaktieren Jene uns für übrige kostenfreie
  Informationen zu plastisch ästhetischen Operationen. „Herr Hristopoulos hat mir die schönsten Brüste
  solcher Welt fabrizieren darüber hinaus ich bin beträchtlich
  zufrieden, vom Vorgespräch, hoch die OP selbst, bis hin zur Nachuntersuchung.

  Um Erfolge sehen zu können Erforderlichkeit man 8 bis 12 Wochen die Anwendung vollführen. Kostenlos, unaufdringlich ja sogar ohne Gewähr!

  Für jedes Amateur in dem Fachgebiet dienen einander die Massagen obendrein Vakuumpumpen am meisten. Artur Worseg,
  Facharzt für jedes Plastische, Ästhetische darüber
  hinaus Rekonstruktive Chirurgie in 1180 Wien beantwortet in jener Video-Sprechstunde Hinterfragen rund
  um das (das) Wesentliche “Brustvergrößerung”.
  Meine Mitarbeiterinnen, meine Mitwirkender des Weiteren ich, Werden den Eingriff für Ebendiese so komfortabel unter anderem mühelos formen denn möglich.
  Solche anbrechen je in Anlehnung an Operationsmethode ferner Ursache bei ca
  4800 ECU netto zzgl. Mwst. Damit wird mehr Natürlichkeit
  erreicht weiterhin das Unwägbarkeit einer Nicht-Zustimmung des Fremdkörpers entfällt
  echt. Bereits wurde Chip betreffenden Hautregionen inbegriffen einer
  Tumeszenz-Lösungskonzept infiltriert. Welches ist,
  wenn ich meinerseits nicht mehr aufwache? Das
  Hautareal wird sterilisiert ebenso Chip Erörterung
  angefangen. In unserer Praxis zum Vorteil von plastische und ästhetische Chirurgie
  in Bayerische Landeshauptstadt setzen wir hinauf eine individuelle, ausführliche Beratung.
  Es sind infolgedessen ästhetische Ergebnisse möglich, die vorab zu Komplikationen geführt hätten ebenso wie ärztlich nicht angemessen gewesen wären. Je früher hier anhand kontrollierten Bewegungsübungen angefangen wird, umso rascher
  ist Chip Einholung.

  Tykkää

 3. Turhan lapsille on koulussa ruokaakaan antaa, koska maailmassa on nälänhätääkin olemassa.

  Tykkää

 4. ”Susikyyti voi olla lapselle paljon vaarallisempi kuin susi”. Alkoholi ja huumeet ovat vaarallisia lapsille. Onko se mielestänne syy olla välittämättä liikenteen vaaroista? Näin voi ajatella siitä, että susien vaarasta ei mielestänne ole syytä huolehtia, koska koulukyytikin voi olla vaarallinen.

  Samalla logiikalla voidaan vaikkapa lakata hoitamasta diabetesta, koska syöpää on joka tapauksessa ja se on vielä vaarallisempaa. Syöpääkään ei kai mielestänne kannata hoitaa, koska syöpälääkkeet ovat vaarallisia.

  Olisi hyvä ymmärtää, että sudet eivät ole Suomessa tappaneet ketään (muualla kyllä tämän tästä) sataan vuoteen vain siksi, että susia sataan vuoteen ei ole ollut. Syy siihen, ettei niitä ole ollut on se, että ne tapettiin tykkänään susien surmattua lähes 80 ihmistä 1800-luvulla. Näistä yli kaksikymmentä yhdessä jaksossa.

  Tykkää

 5. Joko sillä 5,5 miljoonan siedätysrahalla maksetaan avillekin tämmöisistä lausunnoista, joilla isketään halpamaisesti osaa kansasta vyön alle ja vähätellään ihmisten älyä sekä susitilannetta?? Ja kivasti vielä Punahilkan-kuvalla höystettynä.. Eikä taustatietona ole muuta kuin Luken lupauksia. Luke tutkii ja sitä myöten suojelee susia (ja omia työpaikkojaan), eikä näin ollen ole puolueeton taho susiasiassa.
  Kannattaa huomioida, että vaikka ihmiset asuvat susialueella, heillä on todennäköisesti yhtä paljon tai enemmän älliä päässään kuin niillä, jotka eivät asu. Vähättelyn polulle ei kannata lähteä liian kevyin kantamuksin.

  Tykkää

 6. Järkyttävää luettavaa kun vanhempia syytetään että aiheuttavat vakavaa vaaraa liikenteessä jos lapsia kuskaavat kouluun susipelon vuoksi? Onko kirjoittajalla järki kaikonnu? Ei voi kun ihmetellä mihin tämä kallis isänmaa on menossa susihyysääjien toimesta. Miten tällästä etes julkastaan.

  Tykkää

 7. En tiennytkään että potut voi korvamerkitä vain susipelkoisten – anteeksi, susikoirapelkoisten – ihmisten käyttöön. Olisi muuten tosi mielenkiintoista nähdä se susikoirametsä, missä se on?

  Tykkää

 8. Säälittävää että ihmisillä ei ole enää yhtään järkeä päässä ja saavat vielä palkkaa tämmöisen kirjoituksen tekemisestä. Onneksi maalla asuvilla ei ole mitään velvollisuuksia tuottaa ruokaa näille joten ajan päästä ne saavat itse hakea ruokansa metsistä jotka ovat täynnä susikoira. Tämän päivän järjenkäytöllä pitäisi myös rotat suojata!

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s