Susikyyti voi olla lapselle paljon vaarallisempi kuin susi

Susikyyti voi olla lapselle paljon vaarallisempi kuin susi

Pohjoisessa Satakunnassa pohdittiin kasvu- ja oppimisyhteisöjen turvallisuusverkoston maakunnallisessa kokouksessa opetustoimen suhdetta suurpetoihin, tarkemmin määritellen susiin ja lasten susikuljetuksiin Luonnonvarakeskuksen (Luke) tutkimusinsinööri Antti Härkälän alustamana.

Susi on lauma- ja reviirieläin. Laumat muodostuvat lisääntyvästä parista, pentueesta ja edellisen kesän pentueesta laumaan jääneistä niin kutsutuista pentuvahdeista. Tällaisen perhelauman koko Suomessa on pentujen ja pentuvahtien määrästä riippuen keskimäärin 5-8 sutta talviaikana. Laumat säilyvät vuodesta toiseen suurin piirtein saman kokoisina, koska joka vuosi aikuiseksi kasvaneet pennut erkanevat laumoista etsimään omaa reviiriään. Reviirin halkaisija on 20 – 40 km ja kooltaan keskimäärin 1 000 m2. Susilaumoja ja reviirejä on yhtä monta, muutamia kymmeniä maassamme.  

Susi on reviirillään näkyvä eläin. Koska sudet liikkuvat saaliin perässä aktiivisesti reviirillään, susilauman reviirillä esiintyy väistämättä susihavaintoja, jos lauma on paikkakunnalle asettunut. Laumoilla on vakioreittejä, joten sudet voivat ohittaa samoja taloja toistuvasti vuosien ajan. Ja kun suomalainen asutus on tyypillisesti haja-asutusta, jolloin täysin asumattomia seutuja on lopulta harvassa, susilauma kohtaa asutuksen reviirillään väistämättä. Lisäksi satunnaisia havaintoja tulee nuorista vaeltavista lisääntymiskumppania ja reviiriä etsivistä susista, jotka voivat tehdä satojen kilometrien vaelluksia pitkin poikin maata ”Liperistä Muhokselle” ja kokemattomuuttaan eksyvät satunnaisesti suurienkin kaupunkien asutusalueille.

Vaikka kuinka rationaalisesti pohtisi susihavaintoja tiedostaen, että eipä susi ole ajastaikaan ihmisen päälle käynyt, pihan läheisyydessä aamulla näkyvät jäljet herättävät väistämättä pelkoa. Sinne samaan aamuhämärään lapset menevät odottamaan koulukyytiä. Sudet ovat tosin tuolloin jo todennäköisesti jolkottaneet peuran perässä jo kauas muualle tai ainakin ihmisarkoina välttelevät kohtaamista.

Havainnot aiheuttavat paikallista mediakohua ja tiukkaa someaktiivisuutta. Härkälän esityksen pohjalta keskusteltiin, onko pelko peruste susikuljetuksille. Susikuljetuksia pohditaan reviireillä sijaitsevien kuntien sivistyslautakunnissa, jolloin taloudellisten seikkojen ohella joskus keskusteluissa joudutaan arvioimaan myös susihavaintoja esittävien huoltajien luotettavuutta. Onpa esiintynyt sellaisiakin tapauksia, että kun lapselta on evätty koulukuljetus liikennevaaran perusteella, tulee äkillisiä susihavaintoja, jotka kuitenkin loppuvat kuin seinään, kun koulukuljetus on susivaaran perusteella myönnetty.

Apua vaaran suuruuden arvioimiseksi löytyy maa- ja metsätalousministeriön kuluvan vuoden kesäkuun lopussa julkaisemasta luonnoksessa Suomen susikannan uudeksi hoitosuunnitelmaksi, jossa määritellään huolta, uhkaa tai vaaraa aiheuttava susi seuraavasti:

Lähtökohta: Ihmisarkuutensa menettänyt susi voi aiheuttaa uhkaa ja/tai vaaraa ihmisten turvallisuudelle. Tilanteet ja suden käyttäytyminen, joista suden ihmisarkuuden menettäminen voisi olla pääteltävissä, ovat jaoteltavissa seuraaviin kategorioihin:

1. Huolta aiheuttava susi

Susi tai suden jäljet havaitaan alle 100 metrin etäisyydellä asuin- tai tuotantorakennuksesta, kuitenkin piha-alueen ulkopuolella tai tiellä.

2. Mahdollista uhkaa aiheuttava susi

A) Suden jäljet havaitaan asutun rakennuksen tai tuotantorakennuksen piha-alueella. Samoin, jos susi havaitaan pihassa ja se poistuu paikalta välittömästi ihmisen havaittuaan. Piha-alueella tarkoitetaan asuin- tai tuotantorakennusten muodostamaa hoidettua aluetta.

B) Jos sudesta saadaan näköhavainto piha-alueella eikä se poistu välittömästi ihmisen havaittuaan paikalta, kyseessä voi suden läsnäolon jatkuessa olla kohdan 3. tilanne.

3. Uhkaa tai vaaraa aiheuttava susi

Suden havaitaan liikkuvan rakennetussa ympäristössä tai ihmisten asuinalueilla satunnaista havaintoa ja välitöntä paikalta poistumista pidempään.

4. Vakavaa vaaraa aiheuttava susi

Susi lähestyy ihmistä tai ei muussa kohtaamistilanteessa poistu paikalta (jää kiertelemään tai seuraamaan taikka käyttäytyy uhkaavasti). Samoin tilanteet, joissa susi on jo aiheuttanut tai yrittänyt aiheuttaa henkilövahingon tai on käynyt tai yrittänyt käydä ihmisen ulkoiluttaman kytketyn koiran tai muun kotieläimen kimppuun.

Kohtien 2-4 tilanteet ovat ihmisten turvallisuutta vaarantavia ja niistä pitää tehdä merkinnät suurpetohavaintojärjestelmä Tassuun. Samoin Tassuun tulee tehdä merkinnät tilanteen 1. mukaisista havainnoista, vaikka niillä ei olekaan välitöntä vaikutusta ihmisten turvallisuuteen (tutkimusnäkökulma).

Riistahallinnolla ja poliisilla on omat hallinnonalakohtaiset ohjeistuksensa siitä, miten viranomaisten tulee edellä kuvattuihin suden aiheuttamiin uhka- tai vaaratilanteisiin reagoida. Pääsääntöisesti Suomen riistakeskus on taho, johon otetaan yhteyttä kohtien 1 ja 2 A) mukaisissa tapauksissa ja Riistakeskus päättää karkotustoimenpiteistä näissä tapauksissa. Poliisiin otetaan yhteyttä kohtien 2 B), 3 ja 4 mukaisissa tapauksissa. Poliisi toimii näissä tapauksissa Poliisihallituksen ohjeiden mukaisesta ja päättää tarvittavista jatkotoimista tapauskohtaisesti.

(Luonnos Suomen susikannan hoitosuunnitelmaksi. Maa- ja metsätalousministeriö 27.6.2019, s. 18 – 19)

Käytännössä kohdan 4. havaintoja vakavaa vaaraa aiheuttavista susista on äärimmäisen harvoin. Härkälä kertoi, että hänelle ei vuosien aikana ole tullut kertaakaan eteen tietoa tilanteista, joissa susi olisi aiheuttanut henkilövahingon tai yrittänyt aiheuttaa sellaisen tai yrittänyt käydä ihmisen ulkoiluttaman kytketyn koiran tai muun kotieläimen kimppuun.

Keskustelussa päädyttiin lopulta toteamukseen, että liikenne on lopulta huomattavasti vaarallisempaa kuin sudet, vaikka ei herätäkään yhtä kiihkeitä tunteita. Lapsia susipelon takia kouluun kuljettavat vanhemmat aiheuttavat vakavia vaaratilanteita ja koulukuljetuskin voi liukkaalla kelillä luistella ojaan. Eläimistä vaarallisimmaksi todettiin perheen oma kouluttamaton mutta niin lutuinen lemmikkikoira.

6 vastausta artikkeliin “Susikyyti voi olla lapselle paljon vaarallisempi kuin susi

 1. Turhan lapsille on koulussa ruokaakaan antaa, koska maailmassa on nälänhätääkin olemassa.

  Tykkää

 2. ”Susikyyti voi olla lapselle paljon vaarallisempi kuin susi”. Alkoholi ja huumeet ovat vaarallisia lapsille. Onko se mielestänne syy olla välittämättä liikenteen vaaroista? Näin voi ajatella siitä, että susien vaarasta ei mielestänne ole syytä huolehtia, koska koulukyytikin voi olla vaarallinen.

  Samalla logiikalla voidaan vaikkapa lakata hoitamasta diabetesta, koska syöpää on joka tapauksessa ja se on vielä vaarallisempaa. Syöpääkään ei kai mielestänne kannata hoitaa, koska syöpälääkkeet ovat vaarallisia.

  Olisi hyvä ymmärtää, että sudet eivät ole Suomessa tappaneet ketään (muualla kyllä tämän tästä) sataan vuoteen vain siksi, että susia sataan vuoteen ei ole ollut. Syy siihen, ettei niitä ole ollut on se, että ne tapettiin tykkänään susien surmattua lähes 80 ihmistä 1800-luvulla. Näistä yli kaksikymmentä yhdessä jaksossa.

  Tykkää

 3. Joko sillä 5,5 miljoonan siedätysrahalla maksetaan avillekin tämmöisistä lausunnoista, joilla isketään halpamaisesti osaa kansasta vyön alle ja vähätellään ihmisten älyä sekä susitilannetta?? Ja kivasti vielä Punahilkan-kuvalla höystettynä.. Eikä taustatietona ole muuta kuin Luken lupauksia. Luke tutkii ja sitä myöten suojelee susia (ja omia työpaikkojaan), eikä näin ollen ole puolueeton taho susiasiassa.
  Kannattaa huomioida, että vaikka ihmiset asuvat susialueella, heillä on todennäköisesti yhtä paljon tai enemmän älliä päässään kuin niillä, jotka eivät asu. Vähättelyn polulle ei kannata lähteä liian kevyin kantamuksin.

  Tykkää

 4. Järkyttävää luettavaa kun vanhempia syytetään että aiheuttavat vakavaa vaaraa liikenteessä jos lapsia kuskaavat kouluun susipelon vuoksi? Onko kirjoittajalla järki kaikonnu? Ei voi kun ihmetellä mihin tämä kallis isänmaa on menossa susihyysääjien toimesta. Miten tällästä etes julkastaan.

  Tykkää

 5. En tiennytkään että potut voi korvamerkitä vain susipelkoisten – anteeksi, susikoirapelkoisten – ihmisten käyttöön. Olisi muuten tosi mielenkiintoista nähdä se susikoirametsä, missä se on?

  Tykkää

 6. Säälittävää että ihmisillä ei ole enää yhtään järkeä päässä ja saavat vielä palkkaa tämmöisen kirjoituksen tekemisestä. Onneksi maalla asuvilla ei ole mitään velvollisuuksia tuottaa ruokaa näille joten ajan päästä ne saavat itse hakea ruokansa metsistä jotka ovat täynnä susikoira. Tämän päivän järjenkäytöllä pitäisi myös rotat suojata!

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s