När jag nu råkar se dej…

När jag nu råkar se dej…

 

Läsåret har sparkat igång och med den kommer inbjudan till föräldramöten och Hem och Skola-verksamheten som ett brev på posten – eller snarare som en notifikation på skärmen. Som förälder vill man naturligtvis prioritera att delta i de här mötena som är en viktig plattform för möten med skolans personal. Lika viktig plattform är dessa tillfällen för skolpersonalen. Det är då man lär känna föräldrarna till barnen och har möjlighet till att skapa en förtroendefull relation.

”För ett lyckat samarbete förutsätts att skolans personal är aktiv och har personlig kontakt med vårdnadshavarna och att kommunikationen i övrigt är mångsidig. Samarbetet mellan hem och skola ska ske såväl på kollektiv nivå som på individnivå.”
Grunderna för läroplanen för den grundläggande utbildningen 2014

Samarbetet med hemmet kan inte ske ad hoc och vara beroende av att man råkar träffa någon i affären eller i simhallen eller i en gatukorsning. Samarbetet ska alltid vara genomtänkt från skolans sida och skolan behöver ha strukturer för också den här delen av verksamheten. Ett strukturerat arbete är ett sätt att värna om lärarnas rätt till ledighet utanför arbetstiden, ett sätt att undvika att man vid opassande tillfällen får frågor kring sina elevers ärenden.

I många skolor finns en Hem och Skola-förening. Den verksamheten är guld värd. Föreningarnas verksamhet kan se olika ut i olika skolor, och det finns skolor där man saknar en Hem och Skola-förening. Skolorna är skyldiga att ha ett strukturerat samarbete med vårdnadshavarna oberoende av föräldraföreningarna. Jag är glad åt beskrivningen i läroplansgrunderna, för ibland får man känslan av att man outsourcat delaktigheten till föreningarna, men det ger inte läroplanen utrymme för.

Föräldraförening eller inte, både hem och skola behövs för samarbetet. Att ordna föräldrakvällar utan skolpersonal eller att ordna föräldramöten utan föräldrar fyller kanske något syfte men inte det som avses med samarbete enligt läroplansgrunderna. Då träffarna känns meningsfulla infinner sig också viljan att delta och den känslan tror jag man når genom att båda parter känner sig delaktiga.

Jag önskar att alla skolor och alla elevers föräldrar hittar en bra form för samarbetet, en verksamhetsform där man vill delta oberoende om man är personal eller vårdnadshavare. Genom att skapa regelbundna möten i skolan behöver inte samarbetet kring en elev inledas med orden: ”När jag nu råkar se dej…”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s