Tarkastusmatkalla Etelä-Karjalassa

Tarkastusmatkalla Etelä-Karjalassa

Tilaajavastuutarkastajat valvoivat matkailu- ja ravintola-alan yrityksiä eri puolella Suomea kesäkuun kahtena viimeisenä viikkona. Olen tilaajavastuutarkastajana Lappeenrannan toimipisteessä ja tarkastukseni kohdistuivat Lappeenrantaan, Imatralle ja Ruokolahdelle.

Etelä-Karjala tarjoaa matkailijalle palveluja, luontoa ja upeita vesistöjä. Palveluja tarjoavat yritykset ovat keskittyneet vesistöjen ääreen – eikä syyttä. Esimerkiksi Imatran venesatamassa olevan ravintolan terassilta avautuu hieno näkymä Saimaalle.

Tarkastuksien kohteina olivat tällä kertaa erityisesti yritykset, joihin ei ollut aikaisemmin tehty tilaajavastuutarkastusta. Suurin osa kohteista oli ravintoloita, mutta mukana oli myös majoituspalveluja tuottavia yrityksiä sekä ohjelmapalveluja kuten risteilyjä tuottavia yrityksiä.

Millaisissa töissä palvelualan yritykset olivat sitten käyttäneet ulkopuolista työvoimaa? Vuokratyövoimaa käytti vain muutama tarkastetuista yrityksistä. Alihankintana ostettua työtä tavattiin jokaisella tarkastuksella. Oli järjestyksenvalvontaa, siivous- ja kunnossapitotöitä, koneiden- ja laitteiden asennus- ja huoltotöitä, ohjelmapalveluja ja rakentamista.

Kaikki ei kuitenkaan ollut sellaista alihankintaa, josta tilaajavastuuselvitykset tulisi hankkia.

Tilaajavastuulain soveltamisalaan kuuluvaan alihankintasopimukseen tulee sisältyä työtä, jota sopimuskumppanin työntekijä tekee tilaajan työkohteessa. Lisäksi työn tulee liittyä tilaajan tavanomaiseen toimintaan. Myös tilaajan tavanomaiset kuljetukset kuuluvat lain soveltamisalaan.

Palvelualalla toimivat yritykset ostavat myös rakentamiseen liittyviä palveluja. Rakentamisessa lain soveltamisalaan kuuluu myös pelkän yrittäjän tekemä työ. Tällöin riittää, kun hankkii yrittäjää koskevat selvitykset. Rakentamisen ei tarvitse olla myöskään tilaajan tavanomaista toimintaa. Rakentamiseen liittyvää alihankintatyötä ravintolat käyttävät teettäessään muutostöitä tai tehdessään remonttia.

satama3

Tilaajavastuulaissa on säädetty, että pienistä sopimuksista ei tarvitse selvityksiä pyytää. Alihankinnassa raja-arvoksi on säädetty 9000 euroa (alv 0%). Vuokratyössä tilaajavastuuselvitykset tulee pyytää sopimuskumppanilta, kun vuokratun työntekijän työskentely kestää yli 10 työpäivää.

Palvelualan tarkastuksissa Etelä-Karjalassa sopimukset olivat useimmiten pieniä, eikä tilaajavastuulain mukainen raja-arvo ylittynyt sopimuksissa. Tilaajavastuuselvityksiä ei silloin ole tarvinnut hankkia. Moni yrittäjä huokaisi tällöin helpotuksesta – koska ei ollut välttämättä kuullut aikaisemmin tilaajavastuulain velvoitteista.

  • Hyvä, että tulit käymään – raja-arvo olisi pian ylittynyt sopimusta jatkettaessa.

Tarkastin valvontaviikoilla 17 yritystä, joista 16 tarkastuskertomusta on valmistunut. Näistä yhdeksässä tarkastuksessa tilaajalla ei ollut selvitysvelvollisuutta sopimuskumppaneistaan tarkastusajankohtaan mennessä. Seitsemässä tarkastuksessa tilaajalle annettiin toimintaohjeita, pääsääntöisesti selvitysten hankkimisesta ennen sopimuksen solmimista.

Kahteen tarkastetuista yrityksistä oli tehty aikaisemmin tilaajavastuutarkastus. Näissä kummassakin tapauksessa tilaajat saivat edelleen toimintaohjeita tarkastuksessa. Toisen osalta jouduin siirtämään asian työsuojelun vastuualueelle laiminlyöntimaksun harkintaa varten.

Laiminlyöntimaksulta tilaaja välttyy sillä, että pyytää selvitykset sopimuskumppanilta ennen sopimuksen solmimista ja säilyttää ne vielä kaksi vuotta työn päättymisestä.

Harmaan talouden torjumisen ja yritysten tasavertaisen kilpailutilanteen kannalta on tärkeää selvittää sopimuksen solmimisvaiheessa sopimuskumppanin valmius hoitaa lakisääteisiä velvoitteitaan. Tilaajavastuuselvitykset ovat väline siihen. Tilaajavastuulailla on ennalta ehkäisevä vaikutus. Ja sitä se oli myös niissä tarkastuksissa, joissa ei ollut tällä hetkellä lain soveltamisalaan kuuluvia sopimuksia.

satamalpr3

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s