Daghemmen – en attraktiv arbetsplats?

Daghemmen – en attraktiv arbetsplats?

Sydkustens landskapsförbund rf gav nyligen ut rapporten Småbarnspedagogiken i Svenskfinland 2019 – Kartläggning av personaltillgång och språkförhållanden i svenskspråkiga daghem där personalsituationen i de svenska daghemmen synas ur de olika regionala vinklarna. Sydkustens landskapsförbund rf har sedan sitt grundande kartlagt personalens behörighet inom småbarnspedagogiken. Kartläggningen är viktig för svenskfinland och även om inte stora ändringar skett jämfört med tidigare år kan man ändå peka på vissa trender. Situationen har blivit något bättre speciellt i huvudstadsregionen och det här gläder naturligtvis en överinspektör. I och med nya lagen om småbarnspedagogik (540/2018) skärptes behörighetskraven och de ändringar som träder i kraft från och med 2030 kräver att man redan nu funderar på hur daghemmen ska locka till sig nya arbetstagare och hur branschen ska locka till sig ungdomar.
Den här frågan har också ställts i och med kartläggningen som Sydkustens landskapsförbund rf gjort. Daghemsföreståndarna fick svara på hur man kunde göra småbarnspedagogiken mer attraktiv för unga att arbeta med. De faktorer som borde förbättras var föga överraskande lönen, gruppstorleken i daghemmen och personalens växande ansvar. Samtidigt nämns också att vi bör bli bättre på att delge det positiva och intressanta som berikar verksamheten.
Det gläder mig att man också lyfter fram de här bitarna. Jag följer många daghem via social media och det är riktigt spännande att se den kreativa miljö och den goda stämning som förmedlas genom dessa glimtar i vardagen.
På svenska enheten för bildningsväsendet har vi arbetat en del med megatrender och under en eftermiddag fick vi ta del av en föreläsning med Jens Berg. Under den nämnde han att framtidens arbetssökande inte riktigt har samma prioritetsordning på faktorer som beskriver en bra arbetsgivare. Jag tror att det är viktigt med framförhållning – och jag tror faktiskt inte att mänskans intresse för att arbeta med barn kommer att ändra radikalt. Däremot tror jag att det är viktigt att ha spaning på vad unga värdesätter hos en arbetsgivare. Academic Work har genomfört undersökningen Young Professional Attraction Index (YPAI) i samarbete med Kantar Sifo för fjärde året i rad. Enligt den är ett gott ledarskap och trevliga kolleger är viktigare än lönen. Det som Jens Berg också nämnde var de unga sätter stor vikt vid att arbetsgivarens värderingar är i samklang med ens egna. Det här lyfter också Charlotta Niemistö fram i den intervjuserie Berg gjort för Yle 2018.
Jag tror alltså att vi inte behöver vara rädda för att småbarnspedagogiken inte skulle vara en attraktiv plats också i framtiden. Jag tror däremot att vi behöver berätta vilken fantastisk värdegrund vi arbetar med, att vi har ett gott ledarskap och att det är inom småbarnspedagogiken du hittar de bästa kollegerna. Det här kan vi visa genom de plattformar de unga använder. Förstås ska lönen vara i relation både till utbildning och arbetsuppgifter, men det är inte den primära orsaken till att småbarnspedagogiken är en attraktiv arbetsplats – också i framtiden.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s