Alkoholi-Aldo haukahtaa alkoholin markkinoinnista

Alkoholi-Aldo haukahtaa alkoholin markkinoinnista

Hei – vai pitäiskö sanoa hau!

Olen 2-vuotias lagottopoika, ja asun italialaisista juuristani huolimatta eteläisessä Suomessa. Emäntäni työskentelee Etelä-Suomen aluehallintovirastossa alkoholihallinnon ylitarkastajana. Parina päivänä viikossa hän naputtaa pienen, taitettavan tv:n näköistä laatikkoa keittiön pöydän ääressä, ja minulla on silloin hyvä näköalapaikka tutkailla emäntäni työntekoa. Saanko siis esittäytyä: Olen Alkoholi-Aldo, kaikkien (tiedon)janoisten sankari, aikamme legenda – vapise, Kari Grandi!

Alkoholin markkinoinnin juuret juontuvat sylttytehtaalta

Alkoholi on suomalaisille ilmeisen tärkeä asia. Tunteita se ainakin herättää – välillä emännässänikin. Yksi erityisen kuuma peruna alkoholiin liittyen on sen markkinointi. Marssijärjestys menee kuulemma niin, että ensin jotkut sedät ja tädit istuvat päivät pitkät juomassa kahvia pähkien, millä säännöillä alkoholia saa markkinoida. Yhdet ovat yhtä mieltä, toiset toista. Sitten kun kenenkään ei enää tee mieli kahvia, otetaan musta kone esille ja naputellaan sinne pähkimisen tulos eli laki. Lakiin kai yritetään ympätä asioita niin, että kaikki kahvittelijat ovat siihen ainakin suurin piirtein tyytyväisiä.

Viranomaiset portinvartijoina

Lain noudattamista täytyy valvoa, ja siinä vaiheessa emäntäni kennelkavereineen astuu mukaan kuvioihin. Alkoholin markkinoinnin valvonta on jyvitetty valtakunnallisesti Valviralle ja aluehallintovirastoille alueillaan. Emäntäni, joka on koiran lisäksi myös viranomainen, on kertonut, että tässä hommassa heille saattaa tulla toinen toistaan järeämpiä portteja vastaan: On ollut Viskigatea, Ginigatea ja ties mitä muuta pienempää veräjäntynkää. (Tässä kohtaa haluan mainita, että minuakin rajoitettiin pienenä poikana portilla. Kun isäntäväki oli töissä, minua ei päästetty olkkariin. Otti päähän!) Näitä portteja kolistellaan erityisen innokkaasti jossain some-nimisessä paikassa. Hyvä kello kauas kuuluu, some vielä kauemmaksi – ja varsinkin, jos sinne huudellaan vaikka perjantaina kello 16 jälkeen.

Erkki sanoo ”soo soo”

Emäntäni on sitä mieltä, että alkoholin markkinontia koskevat pykälät eivät ole kovin onnistuneita. Niistä ei kuulemma meinaa aina ottaa itse Erkki-niminen setäkään selvää, vaikka Valvirassa on asiasta laadittu yli 50-sivuinen opaskin. Ja koska ravintola-alan ihmiset ovat ilmeisen luovaa ja yritteliästä porukkaa, viranomaisten pitää tulkita näitä lakeja markkinointia valvoessaan – ja sepäs sitten vasta onkin välillä todella kimuranttia hommaa. Parhaansa ne kuitenkin siellä virasto-nimisissä kenneleissä tekevät; niillä pelimerkeillä, joita niille on annettu. Aina joskus joku suuttuu tai vähintäänkin pahoittaa mielensä, kun näitä tulkintoja tehdään tai vaikka ihan selkeistäkin lain rikkomuksista heristetään sormea ja sanotaan ”Soo soo!” Kuluvana vuonna mielensäpahoittajia lienee liikkeellä enemmänkin, koska emäntäni mukaan alkoholin markkinoinnin valvonta on nostettu yhdeksi viinaviranomaisten valvonnan painopistealueeksi.

Väkevät viinat akilleen kantapäänä

Eli jos joku ravintolan setä tai täti sattuu lukemaan tätä blogiani, niin tsekatkaa nyt ihmeessä ravintolanne somesivut ja poistakaa ihan ensiksi ne väkeviä viinoja koskevat mainokset sieltä – ennen kuin päästän emäntäni irti! Lainsäätäjäsedät ja -tädit ovat säätäneet keinoja lainvastaisen markkinoinnin kitkemiseksi vapaamuotoisesta ohjauksesta aina lainvastaisen toiminnan kieltämiseen asti. Kieltoa voidaan tehostaa jopa sakolla uhkaamalla. Ainakin minun emäntäni hoitaisi hommansa mieluummin sulassa sovussa ilman mitään uhkailuja. Ja mieluiten niin, että ne keskustelut käytäisiin reilusti naamatusten, eikä huudeltaisi siellä somessa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s