Lounais-Suomen turvallisuusverkosto vieraisilla

Lounais-Suomen turvallisuusverkosto vieraisilla

Lounais-Suomen kasvu- ja oppimisyhteisöjen turvallisuusverkoston maakunnalliset työryhmät tekivät vierailut Syvälahden monitoimitaloon Turussa ja Rauman normaalikouluuun.

Syvälahden monitoimitalo

Tiistaina 7.5.2019 Varsinais-Suomen maakunnallinen työryhmä teki vierailun Syvälahden monitoimitaloon, jossa toimii päiväkoti, yhtenäiskoulu, nuorisotila ja lähikirjasto. Tilat ovat olleet nyt käytössä vuoden verran, joten kokemusta on jo kertynyt. Iso muutos olivat uudentyyppiset monitilaratkaisuihin perustuvat tilat. Tiloihin ollaan tyytyväisiä, tosin toimintakulttuurin muutos teettää vielä työtä lähivuosiksi.

Monitoimirakennuksissa turvallisuuden kannalta haastavaa on usean eri organisaation toiminnan yhteensovittaminen tilallisesti, ajallisesti ja kulunvalvonnallisesti. Pääkäyttäjien lisäksi taloa käyttävät tavalliset kuntalaiset mm. kirjastossa käydessään.

Syvälahden koulun rehtori Jarmo Salo korosti, että aiemmin totuttua vapaammat tilat vaativat jämptimpää toimintakulttuuria kuin perinteiset tilat – valvontaa, sääntöjä ja järjestystä. Koulun tilajärjestelyt perustuvat kotikortteleihin, joissa esimerkiksi alakoulussa torin ympärille ryhmitellyissä yhteiskäyttöisissä tiloissa opiskelevat 1-2-luokat, 3-4-luokat jne. Kun on useampi aikuinen läsnä yhtä aikaa, oppiminen onnistuu perinteistä koululuokkaa suuremmalla oppilasmäärällä hyvin. Kukin kotikortteli on lukittu kokonaisuutensa, josta päästää tarvittaessa poistumaan suoraan ulos. Turvallisuutta lisäävät tilojen väliset lasipinnat, joiden kautta niin oppilaiden kuin henkilökunnankin toiminta on näkyvää.

Jokaisella oppilaalla ekaluokkalaisesta lähtien on henkilökohtainen kulkulätkä, jolla pääsee ennakolta ohjelmoidun ajan puitteissa kulkemaan koulupäivän aikana normaalisti lukittuina pidetyistä ulko-ovista. Valitettavasti sisäovien sähkölukitukseen ei budjetissa ollut varaa.

Muutoin kokouksessa käytiin läpi mm. koulujen paloturvallisuusasiaa, josta kertoi Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen riskienhallintapäällikkö Petri Tassila. Koulujen tarkastuksissa ovat nousseet esille mm. liikuntasalien poistumisreittien esteettömyys. Erityistä huomiota siihen tulee kiinnittää silloin, kun niissä järjestetään juhlia ja muita tilaisuuksia, joihin osallistuu paljon henkilöitä. Poistumisreitit on mitoitettu suurimman sallitun henkilömäärän mukaan. Iltapäiväkerhot aiheuttavat turvallisuusriskejä, koska kaikkia vanhempia ei välttämättä tunneta.

Rauman normaalikoulu

Perjantaina 10.5.2019 Satakunnan maakunnallinen työryhmä teki vierailun Rauman normaalikouluun, jossa tilaisuutta isännöi käsityön lehtori Sampsa Kullas.

Ennen varsinaista kokousta tutustuttiin käsityönopetuksen väliaikaistiloihin, jotka on sijoitettu kaksikerroksiseen parakkiin. Haasteita turvallisuudelle aiheuttavat ahtaat tilat ja kahden eri organisaation – normaalikoulun ja yliopiston käsityönopetuksen – yhteiskäyttö.

Turun yliopiston käsityön opiskelijat ovat toteuttaneet opintoprojektina konekohtaisia turvallisuuskylttejä, joista pääsee QR-koodien kautta katsomaan puhelimesta käytönopastusvideota ja jättämään läheltä piti- ja tapaturmailmoituksen.

Tärkeä syy vierailulle Raumalle oli kansainvälinen Safe Schools -nimitys, jonka Rauman normaalikoulu on saanut ensimmäisenä kouluna Suomessa. Kullas ja Turun yliopiston erityistutkija Brita Somerkoski selvittivät nimityksen taustoja ja hakuprosessia. Hakuprosessissa meni noin puoli vuotta, minä aikana käytiin läpi systemaattisesti koulun toiminta hakukriteerien valossa. Moneen asiaan oli kiinnitetty huomiota jo aiemmin, mutta nyt ne kirjattiin ylös. Jonkin verran tehtiin parannuksia prosessin aikana. International Safe Schools -järjestön auditoija tutki koulun syyskuussa 2018. Nimitys luovutettiin vappuaattona 2019. Pioneeriasema on hieno haaste koko muulle Suomelle  – kuka tarttuu siihen seuraavaksi?

Keskustelua kokouksessa herätti myös Porissa ja Ulvilassa edellisellä viikolla Tor-verkon kautta tullut koulu-uhkaus, josta kertoi Porin kaupungin opetusyksikön päällikkö Taneli Tiirikainen. Poliisi otti hyvin vakavasti uhkauksen ja tutki Länsi-Porin koulun kauttaaltaan. Poliisi turvasi koulupäivää vielä viikonlopun jälkeen maanantaina.

Somen merkitys nykyaikaisessa poikkeustilanteessa nousi vahvasti esille. Esimerkiksi Tiirikainen sai somen kautta levinneen tiedon uhkauksesta ennen kuin rehtori ehti hänelle soittaa. Somessa tapahtui myös ylilyöntejä, joita oli mahdoton hallita.

Tiedottamisessa havaittiin puutteita, joista voisi olla opiksi muillekin organisaatioille. Keittiöhenkilökunta ja siistijät oli unohdettu tiedottamisessa. Siistijät eivät olleet mukana WhatsAppin turvallisuusviestiryhmässä.

Epäillyt, 14- ja 15-vuotiaat nuoret, ovat poliisin tiedossa. Koska uhkaus ei tapahtunut koulussa, uhkaajiin ei voi kohdentaa koulun kurinpitotoimia. Jatkotoimet ovat poliisin ja lastensuojelun työsarkaa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s