Säkerhet inom utbildningen: Alla bör få känna sig trygga i skolvardagen.

Säkerhet inom utbildningen: Alla bör få känna sig trygga i skolvardagen.

Frågan om säkerhet inom utbildningen är ett tema som kan diskuteras och behandlas från flera synvinklar, det är ett tema som kräver fortlöpande diskussion och aktivt engagemang. Det finns alltid något man kan göra för att förbättra säkerheten i skolor och läroanstalter. Frågan är, hur säkerställa att alla i skolan, både elever, lärare och övrig personal känner sig trygga i skolvardagen.

Med säkerhet i detta sammanhang avses fysisk, psykisk, social och pedagogisk säkerhet. Fysisk säkerhet inbegriper faktorer som behandlar lokaler och verksamhetsmiljön, bland annat räddningsplaner. Psykisk säkerhet betyder att man känner sig trygg i den miljön man jobbar i. Med social säkerhet avser man faktorer som resulterar i en gemensam säkerhetskänsla, man kan lita på varandra, fysisk integritet och mobbning förekommer inte. Pedagogisk säkerhet är ett ganska nytt begrepp, med det avses pedagogisk verksamhet och teknik som ökar säkerhetskänslan, t.ex. är målet att inlärningssituationer och pedagogiska lösningar skall skapa trygghet.

Temat säkerhet är som sagt mångfacetterat och det ordnas en hel del fortbildningar och seminarier som behandlar temat säkerhet från alla tänkbara synvinklar.

Den 9-11.4 deltog jag på ”Opetusalan turvallisuusfoorumi 2019”, fritt översatt Säkerhetsforumet för bildningssektorn. Seminariet ordnas av Finlands brandbefälsförbund ry. och ordnades nu för 15nde gången. Seminariet samlar årligen ihop ca. 100-120 experter inom skolsäkerhets- och säkerhetsfrågor. I år behandlades bl.a. teman som hur man kan utveckla lärarutbildningen vad gäller säkerhetskunnandet. Representanter från polisen tog upp frågan om hur hantera hotfulla situationer inom småbarnspedagogiken, grundläggande utbildningen och andra stadiets utbildning. Överkonstapel Nina Pelkonen från Polisinrättningen i Västra Nyland öppnade upp problematiken med samarbetet mellan polis och bildningsväsendet. Pelkonen konstaterade bland annat att förutsättningarna för samarbetet varierar, en del polisdistrikt kan satsa mera på samarbetet än andra, målsättningen är dock att så långt det är möjligt standardisera samarbetet så det skulle se lika ut på alla håll i Finland.

I öppningsanförandet tog Olli-Pekka Heinonen från UBS upp vikten av förmågan till samarbete Då man bygger upp säkerheten inom utbildningen är dialogen mellan de olika parterna verkligen viktigt. Skolan kan inte utlokalisera säkerhetsarbetet, man kan och skall samarbeta med övriga myndigheter, men det slutliga ansvaret för trygg verksamhetsmiljö finns alltid i skolan. Enligt lag har varje elev rätt till en trygg skolmiljö.

På seminariet behandlades också frågan om tystnadsplikt. Trots tystnadsplikt, bör man kunna informera vid behov om svåra frågor myndigheterna emellan. Nina Laitinen från OAJ behandlade lagstiftningen.

Sammanfattningsvis kan jag konstatera att jag fick en hel del nyttig information med i bagaget. Säkerhetsfrågorna är komplexa och att nå en perfekt säkerhetsnivå där allting i skolvärlden skulle fungera så att inget händer är omöjligt. Hur man än gör, så händer det olyckor eller så får vi hantera hotfulla situationer. Frågan är, hur väl vi är förberedda för dessa utmaningar? Har vi övat tillräckligt och hur ser våra interna processer ut? Med samarbete kommer vi långt.

Länk till seminariematerialet hittas här: www.sppl.fi/opetf2019

Regionförvaltningsverket erbjuder också en hel del fortbildning som behandlar säkerhetsfrågor, vi bygger upp fortbildningshelheter där bland annat rusmedelsfrågor och faror med sociala medier behandlas. Vi har ett brett kontaktnätverk med övriga myndigheter och tillsammans med våra samarbetsparter tar vi upp aktuella frågor.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s