Kirjastojen vuosi 2018 oli hieno

Viime vuoden kirjastotilastot julkaistiin 1.4. ja niiden visualisointityökalu 9.4. Uutta tietokannassa on alle 15 vuotiaiden määrä, tarkentunut tapahtumien ja koulutusten tilastointi sekä pienet muutokset kokoelmien, lainojen ja hankintojen tilastoinnissa.

Kirjastojen toiminnassa on viime vuosina korostunut monipuolisten lukutaitojen kehittäminen erityisesti lasten ja nuorten osalta. Tilastojen kautta tuemme tätä kehitystä tuomalla tietokantaan alle 15 vuotiaiden määrän kunnittain, jotta erilaisten vertailujen teko suhteessa heihin helpottuu.

Kirjastot ovat viime vuosina panostaneet erityisesti lasten aineistojen hankintaan. Käynnissä oleva nousukausi on lisännyt kirjastojen aineistomäärärahoja ja niitä on selvästi kohdennettu lasten aineistoon. Lasten aineiston lainojen määrässä panostus ei vielä kovin isosti näy. Toisaalta lasten määrä vähenee koko ajan, joten lievästikin kasvava tilasto kertoo lukemisen lisääntymisestä per lapsi.

Huomionarvoinen ilmiö on myös omatoimikirjastojen ripeä lisääntyminen. Vuodesta 2014 alkanut kasvu jatkuu samalla kulmakertoimella edelleen. Jossain vaiheessa sen täytyy tasaantua, mutta ainakaan vielä 2018 näin ei vielä käynyt. Suomen kirjastojen aukioloista jo lähes kolmannes on omatoimista aukioloa. Positiivista on se, että omatoiminen aukiolo ei ole korvannut henkilökunnan palveluaikaa vaan vain parantanut palvelua lisäämällä aukioloaikaa.

omatoimiaikaE-aineistojen käyttö kasvaa myös kohisten. Kasvua on jatkunut tasaisesti koko 2010 -luku. Lähtötaso on niin matala ja paperisten aineistojen käyttö niin valtavaa, että edelleen e-aineistot ovat hyvin marginaalinen aineisto asiakkaille. Jos käytön nousu jatkaa tätä vauhtia, niin siitä tulee merkittävä seuraavan kymmenen vuoden aikana. Tämä edellyttää toki nykyistä merkittävästi laajempia kokoelmia mm. e-kirjojen ja äänikirjojen osalta. E-lehtien osalta niiden etäkäyttöisyys voi mullistaa käyttömäärät. Nyt e-lehtiä käytetään pääosin vain kirjastoissa niiden omilla laitteilla.

Kokoelmissa ja lainoissa sekä sitä myöden hankinnoissakin näkyy mediakäytön iso murros erityisesti musiikkiäänitteissä ja elokuvissa. Niiden lainaus laskee nopeasti. Netissä toimivat suoratoistopalvelut ovat nopeasti tehneet niistä vanhanaikaisia medioita. Erityisesti Spotifyn ja muiden e-musiikkipalveluiden käyttö on kuihduttanut cd-levyjen lainausta. Sama ilmiö on aiemmin käynyt lp-levyille ja c-kaseteille.

Elokuvien osalta kehitys on saman suuntaista. Toki edelleen käyttö per hankittu dvd tai blu-ray levy on sangen vilkasta verrattuna kirjoihin, mutta lainaus laskee niissäkin nyt nopeasti. HBO, Netflix tai kotimainen Elisa Viihde ja Yle Areena jne. ovat ajaneet jo ahdinkoon videovuokraamot ja nyt on myös kirjastojen elokuvien lainaus laskussa.

Kirjastojen tapahtumien määrä ja niihin osallistuvien määrä kasvaa. Myös kirjastojen järjestämän koulutuksen määrä on kasvussa. Kirjastojen rooli onkin kasvamassa kokoelmien ja tilojen tarjoamisesta myös pedagogiseen suuntaan. Perinteinen kirjastojen ja koulujen yhteistyö vahvistuu monissa kunnissa ja varhaiskasvatuksen kanssa viritellään myös uusia toimintamuotoja. Ikäihmisten ja muidenkin digineuvonta yleistyy kirjastoissa. Sillä tuetaan kansalaisten valmiuksia itsenäisesti asioida digitalisoituvassa yhteiskunnassa.

Kirjastoilla siis menee hyvin nyt. Taloudellinen nousukausi on ainakin väliaikaisesti helpottanut taloudellisia reunaehtoja ja aineistojen hankinta on elpynyt. Tilojen käyttö on lisääntynyt omatoimisuuden myötä ja kirjaston työ luku- ja digitaitojen lisäämiseksi kehittyy myönteisesti. E-aineistojen käyttö kasvaa. Hyvältä siis näytti kirjastojen 2018 vuosi.

Yksi vastaus artikkeliiin “Kirjastojen vuosi 2018 oli hieno

  1. http://bit.ly/2IrCSIu – Амулет богатства от бабы Нины
    Персональный магический амулет на богатство.
    Изготавливается только из имперских монет, заговаривается на имя конкретного человека. Оберегает от финансовых неудач и помогает выйти на новый уровень жизни.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s