Tvåårig förskola eller gratis småbarnspedagogik för femåringar?

I och med riksdagsvalet har femåringarnas verksamhet igen diskuterats i olika mediakanaler. För tillfället pågår två försök som bekostas med statsmedel: tvåårig förskola och försök med gratis småbarnspedagogik för femåringar. Vad är egentligen skillnaden?

Det här kan tyckas vara samma sak, men det är viktigt att klargöra skillnader. Gratis småbarnspedagoogik för femåringar innebär att personaldimensioneringen inom småbarnspedagogik följs och att barnets plan för småbarnspedagogiken är obligatorisk. Genom tvåårig förskola säkrar man tillgång till trestegsstöd och elevhälsoarbetet. Däremot är gruppstorleken och personaldimensioneringen beroende av var förskolan ordnas.

Verksamhetsformerna lyder alltså under olika lagar och styrs av olika styrdokumet: Planen för småbarnspedaogogik och Förskoleundervisningens läroplan. Lägg till att de flesta  förskolebarnen har behov av kompletterande småbarnspedagogik. Därmed lyder den verksamhet barnet deltar i under olika lagar under olika tider på dagen. Det här kan leda till att en del praktiska bekymmer. Ett exempel är skolvägen som trots att barnet och vägen är den samma kan ge rätt till skolskjuts ibland och ibland inte, beroende på vilken tid på dagen barnet anländer till daghemmet.  Ett annat exempel är elevhälsoarbetet. Beroende på hur småbarnspedagogiken ordnats kan rätten till psykologhjälp variera. Ett förskolebarn kan ha rätt att träffa skolpsykologen medan ett barn inom småbarnspedagogiken har tillgång till kommunens barnpsykolog som inte är knuten till ett visst daghem.

Utbildningsstyrelsen har publicerat en preliminär utredning om försöket med tvåårig förskola. Den svenskspråkiga versionen publiceras inom kort.

Målet inom bildningsväsendet är att skapa en sammanbunden och helgjuten lärstig. Det här övergripande målet behöver vi ha i baktankarna då vi utvecklar lagar och styrdokument. Sneglar vi över vattnet mot Sverige ser man att skollagen sträcker sig från förskolan (det vi kallar småbarnspedagogiken) till gymnasiet (allmänbildande och yrkes) och den kommunala vuxenutbildningen. Personligen tycker jag att det här skulle vara det viktigaste målet, att hela lärstigen skulle omfattas av samma lag.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s