Är mitt barn i trygga händer?

Det går inte att öppna en nyhetssida eller följa en nyhetssändning utan att höra ord som underdimensionering av personal, resursbrist, bristfälliga lokaler, ingen trygghetskänsla…

I social media kan man läsa personliga erfarenhetsskildringar. De personer som suckat över myndighetskontroll, blanketter som ska fyllas i och onödig byråkrati är nu oroade över hur deras anhörigas vardag ser ut. I en överinspektörs öron låter det här konstigt. Man begär mindre kontroll samtidigt som man vill att någon ska övervaka.

Vad gör då en tillsynsmyndighet?

Då det gäller svenskspråkig småbarnspedagogik – men tills vidare inte utbildning – har regionförvaltningsverkens svenska enheten för bildningsväsendet ett tillsynsmandat. Det betyder att vi dels inspekterar vi de privata producenterna av småbarnspedagogik och dels den kommunala småbarnspedagogiken.

Innan en privat aktör inleder verksamheten ska aktören, ett företag eller en förening, kontakta kommunen som inspekterar verksamheten. Kommunen kontrollerar att det inte finns ekonomiska hinder för verksamheten, att det finns behörig och tillräcklig personal och att miljön, det vill säga att byggnaden och gården, lämpar sig för verksamheten. Efter att kommunen granskat verksamheten meddelar den regionförvaltningsverket att allt är i sin ordning. Regionförvaltningsverket för in uppgifterna i sitt register över privata producenter av småbarnspedagogik då man ytterligare kontrollerat att alla lagenliga inspektioner är utförda och att de lagstadgade villkoren är uppfyllda. Det här är den preventiva tillsynen.

Ifall man upptäcker att det finns brister i den småbarnspedagogiska verksamheten ska man naturligtvis vända sig till den som tillhandahåller verksamheten, till daghemsföreståndaren, verkställande direktör eller ordförande eller till kommunens chef för småbarnspedagogiken. Det är alltid bäst att genom diskussion lösa missförhållandena på gräsrotsnivå. Ifall det inte leder till att missförhållandena ändrar kan man vända sig till regionförvaltningsverket. Vår uppgift är att utreda situationen och – ifall det finns orsak – ge en reprimand. Det här är den reaktiva tillsynen.

För tillfället utarbetar regionförvaltningsverken tillsammans med undervisnings- och kulturministeriet också en nationell plan för regelbunden tillsyn.

Utöver tillsynen fortbildar vi personalen inom småbarnspedagogiken och svarar på frågor om lagtolkning, skyldigheter och rättigheter. Vårt mål är att tillsammans med serviceproducenterna skapa en kvalitativ och jämlik småbarnspedagogik.

Det här gör vi för att kunna garantera dig och ditt barn en god basservice och en trygg dag inom småbarnspedagogiken.

För att du ska ha det bra

En kort film om regionförvaltningsverkets uppdrag.

Läs regionförvaltningsverkets pressmeddelande från 22.2.2018 på vår webbplats.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s