Liikkuva koulu -hanke: Lappeenrannan kouluissa oma fysioterapeutti

 

Esittelyssä fysioterapeutti Elina Herttuainen

Olen Elina Herttuainen, fysioterapeutti, epäviralliselta titteliltäni ”koulufysioterapeutti”. Minulla on myös sosionomin koulutus.
Työnantajani on Lappeenrannan liikuntatoimi, mutta työympäristö, jossa työskentelen ovat kaikki Lappeenrannan peruskoulut, joita on noin 20. Fysioterapeuttina olen osa Liikkuva koulutiimiä, jonka toiminta on aloitettu osana Liikkuva koulu –hanketta. Liikkuva koulutiimiin kuuluu minun lisäksi 15 koululiikunnanohjaajaa.

Olen aloittanut kyseisessä aivan uudessa tehtävässä kokopäiväisenä syyskuussa 2018. Idea yhden fysioterapeutin palkkaamiselle on lähtenyt liikunnanopettajilta, jotka ovat ennen minua toimineet fysioterapeuttiopiskelijoiden ammatillisten harjoittelujen ohjaajana peruskouluilla. 

Elina Herttuainen  2 2019
Elina Herttuainen näkee, että oppilaiden liikkumattomuuden taustalla voi olla monia syitä.

Ohjausta, ideointia, toiminnan kehittämistä 

Tyypillisenä työpäivänä työskentelen useammalla koululla ja tapaan useamman yhteensä kymmenestä fysioterapeuttiopiskelijaharjoittelijasta. Peruskouluilla toteutettava fysioterapia perustuu yhteistyöhön paikallisen fysioterapeuttikoulutuksen kanssa (Saimaan AMK) ja minä toimin linkkinä näiden kahden toimijan välillä. Tärkein työtehtäväni on ohjata peruskouluilla ammatillisen harjoittelunsa suorittavia fysioterapeuttiopiskelijoita.

Käyn ohjauskeskusteluja ja olen mukana toiminnassa, ideoin koulun henkilökunnan ja liikkuva koulutiimiin kuuluvien koululiikunnanohjaajien kanssa toimintaa ja sen lisäksi aikaa menee kirjallisiin tehtäviin yhteistyöhön ja työn kehittämiseen liittyen.

Minun tehtäväni on kartoittaa koulujen tarpeita, luoda linkkejä eri toimijoiden välille ja järjestää toimintaa fysioterapeuttiopiskelijoita ohjaten.

Lapsille ja nuorille oltava oma itsensä

Nuorissa ja lapsissa on ehdottomasti parasta vilpittömyys. Lapset eivät esitä, vaan saat suoran palautteen omasta toiminnastasi siitä, miten lapsi kanssasi on ja toimii. Lasten ja nuorten kanssa on turha esittää muuta kuin olet – jäät siitä heti kiinni.

Työympäristöni ovat Lappeenrannan peruskoulut, joissa tapaan paljon lapsia ja nuoria. Pyrin kuitenkin omalla toiminnallani siihen, että fysioterapeuttiopiskelijat ovat ne, jotka pääsevät kokemaan mahdollisimman paljon ja oppimaan itse tekemällä. 

Ongelmat syvempiä, kuin tyypilliset fysioterapiaongelmat

Toiminta on ennalta ehkäisevää, perustuu terveyden edistämiseen ja on käytännössä ohjausta ja neuvontaa. Fysioterapeuttiopiskelijoiden toteuttama toiminta tai vastaanotolle tulo eivät vaadi lähetettä. 

Usein puhutaan liikkumattomuudesta, yleisestä passiivisuudesta ja esimerkiksi liiallisesta ruutuajasta. Niiden kanssa olemme vahvasti tekemisissä, mutta lähes yhtä paljon asiakkaita löytyy urheilevista lapsista ja nuorista, joilla on jo rasitusvammoja tai muita vaivoja muun maussa liian yksipuolisesta liikkumisesta johtuen. Tämän päivän haasteet ovat hyvin kokonaisvaltaisia ja ongelmat syvempiä, kuin tyypillisesti fysioterapiaan yhdistettävät tuki- ja liikuntaelinongelmat. Usein fyysisen toimintakyvyn laskun taustalla on paljon muutakin. Päänsärky voi olla konkreettinen ongelma pyytää apua aikuiselta, mutta keskustellessa saattaa liikkumattomuuden lisäksi selvitä haasteita unen saantiin, jaksamiseen ja kaverisuhteisiin liittyen.

Osalle käsite fysioterapia on hyvin tuttu – yleensä omakohtaisen tai läheisen kokemuksen kautta. Lapsille olemme usein ”mini-lääkäreitä”. Yksi tärkeimpiä tehtäviä tällä hetkellä on kertoa ja osoittaa konkreettisella tekemisellä, mitä fysioterapia on. Vastaanottotoiminta on vain yksi toimintamuodoista, sillä sen lisäksi olemme mukana liikuntatunneilla, pidämme terveysaiheisia oppitunteja ja tuomme panoksemme koulujen liikuntaneuvontaan.

Nuoret kamppailevat arjen ja jaksamisen kanssa

Fysioterapeuttina minua huolestuttaa lasten ja nuorten kokonaisvaltaisen toimintakyvyn ja hyvinvoinnin haasteet. Eri tutkimustulokset osoittavat, että liikkumiseen liittyvät ongelmat kasvavat ja kuilu paljon liikkuvien ja liikkumattomien välillä kasvaa. Tänä päivänä jo hyvin nuoret kamppailevat jaksamisen, arjen hektisyyden ja valtavan ärsyke- ja infotulvan kanssa. Kokonaisvaltaiset haasteet näkyvät keskittymiskyvyssä, oppimisessa, liikkumattomuudessa sekä kaverisuhteissa ja jopa syrjäytymisessä. Tarvitaan paljon ymmärrystä kokonaisvaltaisesta toimintakyvystä, aitoa yksilöllistä kohtaamista, kiinteää yhteistyötä kaikkien toimijoiden välillä ja ymmärrystä pidempiaikaisista vaikutuksista. Koen, että fysioterapialla on paljon annettavaa siihen, että tulipalojen sammuttamisen sijaan voisimme ehkäistä niiden synnyn.

Motivoitunut tiimi innostaa

Minulla on hurjan paljon lisäkäsiä eli maailman parhaat työkaverit (liikkuvan koulutiimin lisäksi); motivoituneet ja luovat opiskelijat, joilla on paljon tuoreita ideoita ja intoa lähteä toteuttamaan hurjimmatkin ideat! Toivottavasti muutkin hoksaavat tämän valttikortin. 

Olen iloinen siitä, että työ, jota teemme herättää kiinnostusta. Huoli on yhteinen ja olen ylpeä siitä, mitä kaikkea valtakunnallisesti pyritään tekemään lasten ja nuorten hyväksi. Yhdessä fysioterapialiiton kanssa on perustettu Koulufysioterapia –työryhmä ja koulufysioterapeutteja on muutamassa muussakin kunnassa esimerkiksi Raahessa. Erityisen iloinen olen siitä, että kotikuntani on ensimmäinen, joka toteuttaa koulufysioterapiaa tässä muodossa, kertoo Elina.

***

  • Aluehallintovirastot ovat myöntäneet kunnille, järjestöille yms. Liikkuva koulu -hankkeen valtionavustusta.
  • Aluehallintovirastojen liikuntatoimen tavoitteena on alueellisesti edistää väestön liikunnallista elämäntapaa, hyvinvointia, terveyttä sekä työ- ja toimintakykyä elämänkaaren eri vaiheissa.
  • Liikunnan asemaa vahvistetaan kunnallisena peruspalveluna ja arkiliikunnan olosuhteita parannetaan yhteistyössä kuntien eri hallinnonalojen kanssa.

Lisätietoja ylitarkastaja Kristian Åbacka, etunimi.sukunimi@avi.fi

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s