Turvallisuusverkoston vuosi Lounais-Suomessa

Turvallisuusverkoston vuosi Lounais-Suomessa

Aluehallintovirastojen perustamilla kasvu- ja oppimisyhteisöjen turvallisuusverkostoilla on takanaan ensimmäinen toimintavuosi.

Eri avit muotoilivat omista aluellisista lähtökohdistaan oman näköisensä verkostot. Lounais-Suomessa nimettiin alueellinen toimikunta, jonka jäsenistö jakaantui maakunnallisiin Satakunnan ja Varsinais-Suomen työryhmiin. Välillä kokoonnuttiin toimikuntana ja välillä työryhminä. Kokouksissa on vaihdettu ajatuksia ajankohtaisia asioista , kuten kunnan ja ammatillisen oppilaitoksen varautumisyhteistyö, kunnan vesiverkoston vikaantumisen aiheuttamat toimet päiväkodeissa ja kouluissa, pelastuslaitoksen ja poliisin ajankohtaiset asiat, oppilas- ja opiskelijahuolto ja tapaturmatiedon kirjaaminen.

Vuoden tärkein ponnistus oli kaksipäiväisen Lounais-Suomen turvallisuusfoorumin – tuttavallisesti TurFo2018 – järjestäminen Turussa lokakuussa. Foorumin teemoiksi nostettiin vuonna 2017 toteutetussa kahdessa valtakunnallisessa turvallisuuskyselyssä esiin nousseita aiheita. Tällä kertaa foorumin kattauksessa oli monenlaista ajankohtaista naposteltavaa, kuten käytännön turvallisuusjohtaminen, ekstremismin ja radikalisoitumisen ehkäisytyö, sosiaalinen media ja turvallisuuspedagogiikka, joista joka ikisesta olisi saanut helposti kokonaisen seminaaripäivän. Ohjelmassa oli varattu runsaasti aikaa verkostoitumiseen ja turvallisuusalan tuotteiden tutustumiseen.

Muutoinkin avin koulutuksissa on turvallisuuden ja hyvinvoinnin teema ollut runsaasti esillä. Koulutusta on järjestetty myös turvallisuusverkostossa esiin nousseista teemoista.

Turvallisuusverkostojen Facebook-ryhmässä Turvallinen opinpolku – Trygg lärstig, jossa vinkataan ajankohtaisia päiväkotien ja koulujen turvallisuuteen liittyviä asioita, oli tätä kirjoitettaessa 160 jäsentä eri puolilla Suomea. Lisää mahtuu! Ei kun klikkaamaan: https://www.facebook.com/groups/187536155146527/?ref=bookmarks

Tulevaan vuoteen lähdetään yhden vuoden oppia valmiimpana. Vuoden 2018 onnistumisiin kuuluu ilman muuta syksyn turvallisuusfoorumi, josta on tavoitteena saada vuosittain toistuva tapahtuma. Selkeä haaste oli tiedotus, jota koetetaan parantaa vuonna 2019.

Nyt odottelemme jännityksellä alueen varhaiskasvatuksen ja koulutuksen toimijoiden ehdotuksia Lounais-Suomen alueellisen turvallisuusverkoston jäseniksi.

Mikko Helasvuo
opetustoimen ylitarkastaja

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s