”Pistin oikein sähköpostinkin kiinni!”

Olemme kouluttaneet tiedollajohtamista kirjastotoimessa jo useamman vuoden ajan erilaisilla menetelmillä. On ollut kahden päivän seminaareja, streemattuja koulutuspäiviä, päivän työpajoja, puolen päivän koulutuksia ja lyhyitä webinaareja. Tulokset ovat vaihdelleet, mutta yhteistä on ollut se, että osallistuminen aktiivisesti on edellyttänyt matkustamista koulutuspaikalle.

20181129_154648.jpg

Lapissa päätimme kollegani Satu Ihanamäen kanssa kokeilukulttuurin hengessä kokeilla uudenlaista lähestymistapaa. Suunnittelimme kirjastotarkastajien kanssa koulutuksen ja toteutimme sen kahtena puolen päivän Skype -työpajana, jossa osallistujat samalla omalla koneellaan suorittivat tehtäviä ja tekivät pienryhmätyöskentelyä jne.

Koulutuksella oli kolmenlaiset tavoitteet. Tietysti tutustuttaa väki tiedollajohtamiseen ja erilaisiin tietolähteisiin. Toisekseen tavoitteena oli kuulla kokemuksia erilaisista kunnista ja kirjastoista, miten niissä tiedollajohtamista tehdään ja oppia hyvistä esimerkeistä. Kolmanneksi tavoitteena oli opetella skypen käyttöä oppimisympäristönä.

Koulutuksen alkua eräs koulutukseen osallistuja kuvasi järkytyksenä. Joudunko todella itse tekemään hommia tässä koulutuksessa? Vielä itselleni vieraalla alustalla. Ensimmäinen tehtävä oli merkitä Suomen karttaan leimaustyökalulla, mistä tulee ja kirjoittaa rastin viereen kirjoitustyökalulla oma nimi. Tämä vaati jonkin verran opastamista, mutta kaikki siitä suoriutuivat.

Tämän jälkeen oli helppoa siirtyä tehtävään, jossa kirjoitettiin omalle ”post-it” lapulle oma nimi ja odotukset aamupäivän koulutukselle. Samalla kun purimme tehtävää, kukin sai esittäytyä ja kertoa omasta suhteestaan päivän aiheeseen. Tämä osoittautui tärkeäksi vaiheeksi, sillä sen jälkeen osallistujien suhde koulutukseen muuttui osallistuvammaksi.

Koulutus rakentui pääosin lyhyestä tietolähteen esittelystä esim. valtakunnallisen asiakaskyselyn raportointialusta, sen käytön omatoimisesta harjoittelusta ja tulosten yhteisestä jakamisesta skypen välityksellä. Välillä jakaannuttiin useampaan skype -istuntoon tekemään pienissä ryhmissä töitä ja jaettiin ryhmien tulokset yhteiselle luonnoslehtiölle. Keskustelu oli vilkasta ja tekniikka muuttui isännästä rengiksi nopeasti.

Koulutus oli osallistujien palautteen mukaan onnistunut. Pituus oli sopiva (3,5 h) ja asiaa oli sopivasti. Erityistä plussaa osallistujat antoivat mahdollisuudesta itse harjoitella asioita ja hyvistä keskustelusta muiden kanssa. Eräs osallistuja peräti kertoi sulkeneensa sähköpostin koulutuksen ajaksi.

Paikasta riippumaton oppiminen puolustaa tämän kokeilun perusteella paikkansa. Monia sisältöjä voidaan muokata niin, että kouluttaminen onnistuu paikasta riippumatta esim. Skypen avustuksella. Kokeilun innoittamana viriää jo uusia ideoita, joita voisi kokeilla toteutettavaksi samaan tapaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s