”Kun ite tehhää, niin tulee hyvä!” – Etelä-Karjalassa tehdään valmiusharjoitusta yhdessä

”Kun ite tehhää, niin tulee hyvä!” – Etelä-Karjalassa tehdään valmiusharjoitusta yhdessä

 

Etelä-Karjalan alueellinen valmiusharjoitus EKA18 on käynnistetty viime keväänä. Seuraavana vuorossa ovat 9.10.2018 Lappeenrannassa järjestettävä tilanneseminaari ja varsinaiset harjoituspäivät, jotka kokoavat maakunnan eri toimijat yhteen yhteiseen harjoitteluun 28.–29.11.2018.

 

Etelä-Karjalassa varautumisen yhteistyö on vahvoilla pohjilla. Maakunnallinen valmius- ja turvallisuusfoorumi EKTURVA on jo vuodesta 2010 yhdistänyt alueen viranomaiset, järjestöt ja elinkeinoelämän yhteiseen turvallisuuden ja valmiuden suunnitteluun. Myös tulevaan alueelliseen EKA18- valmiusharjoitukseen on haluttu jo suunnitteluvaiheessa sitouttaa alueen eri toimijat. Vain alusta asti aidosti yhdessä tekemällä saamme aikaan harjoituksen, jossa päästään kehittämään yhteistyötä konkreettisella tasolla.  

Valmiusharjoitus huipentuu harjoituspäiviin marraskuun lopulla. Varsinainen harjoitusajankohta on kuitenkin vain jäävuoren huippu, sillä valmisteluja tehdään eri organisaatioissa pitkin vuotta. On tärkeää, etteivät tietyt asiat – kuten vaikka virven käytön harjoittelu – jää tuohon jäävuoren huippuun. Perusasiat tulee olla harjoiteltuna etukäteen – parhaimmillaan ne ovat osa arkirutiineja.  Valmius- ja varautumisasioiden eivät ole vain tiettyjen asiantuntijoiden vastuulla, vaan ne ovat osa kaikkien työtä. Myös tositilanteen hoitaminen kuuluu lopulta kaikille. 

 

Valmiusharjoituksessa on tärkeää koeponnistaa asioita konkreettisesti – ei vain puheiden tai suunnitelmien tasolla. EKA18- valmiusharjoituksessa testaamme johtoportaita, mutta kokeilemme myös käytännön ratkaisuja. Tällainen on esimerkiksi Etelä-Karjalan uusi häiriötilanteen palvelumalli: alueellinen valmiuskeskus.  Jatkossa Etelä-Karjalan viranomaiset ja järjestöt kokoontuvat alueellisiin valmiuskeskuksiin tuottamaan palveluita yhdestä pisteestä kansalaisten saataville myös silloin, kun jotain poikkeavaa tapahtuu. Mutkaton yhteistyö eri toimijoiden kesken on Etelä-Karjalan vahvuus.

 EKA3

 

Kestokehityskohde viestintä on kipupiste, johon harjoituksessa on pakko iskeä

 

Jokaikinen viranomaisyhteistyöharjoitus päättyy tänä päivän päätelmään ”viestinnän yhteistoimintaa eri viranomaisten välillä tulee jatkossa kehittää”. Etelä-Karjalan valmiusharjoituksessa olemme jo ennalta yrittäneet pureutua siihen, miten tätä yhteistoimintaa voidaan konkreettisesti viedä eteenpäin.  Viestinnän harjoittelu EKA18 – valmiusharjoituksessa jakaantuu kahteen osaan: toimintaan disinformaatioympäristössä ja viestinnän alueellisen yhteistoiminnan harjoitteluun.

 

Disinformaation osalta koulutamme harjoitukseen osallistujia tunnistamaan erilaiset informaatiovaikuttamisen tavat ja reagoimaan niihin järkevällä tavalla. Yhteistoiminnan harjoittelussa keskitytään esimerkiksi kriisiviestinnän vastuuhenkilöiden yhteisiin hälytysjärjestelyihin ja viestinnän tilannekuvan alueelliseen ylläpitämiseen. Organisaatioiden sisäisen viestinnän osalta pohdimme harjoituksen aikana esimerkiksi sitä, miten tärkeät viestit saadaan yhtenäiseksi aina johdosta jokaiseen kenttätyöntekijään asti. Harjoituksessa testataan myös alueellisia kriisiviestinnän toimenpidekortteja, joita valmistelemme syksyn aikana yhdessä maakunnan eri organisaatioiden viestintäammattilaisten kanssa.  

 

EKA18 -valmiusharjoitus ei pääty harjoituspäiviin, vaan ne ovat vasta alku kehittymiselle.  Harjoituksen jälkeen on tärkeää päivittää saadut havainnot paitsi valmiussuunnitelmiin, myös käytännön toimintamalleihin.

Yhteinen turvallisuus ei ole vain puheita ja seminaareissa istumista – se vaatii myös tekoja.  EKA18 – valmiusharjoitus tuo Etelä-Suomen aluehallintoviraston johdolla ja Pelastusopiston tuella Etelä-Karjalan eri organisaatiot yhdessä tärkeän asian äärelle. Kun altistat itsesi harjoittelulle, altistat itsesi myös epäonnistumiselle. Epäonnistumisesta seuraa oppiminen josta on varmasti hyötyä silloin, kun yhteistä valmiutta eniten tarvitaan.

 

Yhdessä tehden ja kantapään kautta oppien – EKA18 – valmiusharjoitus tervetuloa, olemme valmiina!

 

Teksti:

omakuva Pelastusylitarkastaja Mira Leinonen, Etelä-Suomen aluehallintovirasto

profiilikuva Suunnittelija Johanna Franzén, Etelä-Karjalan pelastuslaitos

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s