Vägledare i samverkan – ett nordiskt samarbetsprojekt för kompetensutveckling

Vägledare i samverkan är ett Nordplus Horizontal-projekt som pågått i två år och slutrapporten ska snart lämnas in. Målet för projektet har varit att via erfarenhetsutbyte, seminarier och studiebesök höja vägledarnas kompetens. Jag har haft förmånen att vara med och utarbeta projektplanen och har deltagit i en del av seminarierna.

Vad har vi då lärt oss?

Vi har konstaterat att det finns många likheter mellan länderna och att samma frågor är aktuella. Vi har alla ett intresse av att lära oss mera om framtidens kompetensbehov på arbetsmarknaden. Vi har sett att digitaliseringen i vägledningen blir allt större och vi har behov av att utveckla vägledningen för nyanlända. Dessa frågor blev därför temaområden för seminarierna som ordnades inom projektet.

Utöver seminarierna har studiebesök haft en viktig funktion. Då har vi fått ta del av hur olika former av vägledning genomförs i praktiken på ort och ställe. Nya tankar och idéer har grott hos många av oss, tankar som förhoppningsvis för det egna arbetet vidare. Vi har också knutit kontakter och fått nya vänner som vi kan utbyta erfarenheter med och varför inte också besöka i andra sammanhang. Kanske vi kan bjuda in varandra till seminarier och på så sätt sprida olika sätt att arbeta med vägledning i vidare kretsar.

Vi har även sett att det finns olikheter mellan länderna. I Norge satsar man stort på karriärvägledningen och att bygga upp en jämlik vägledning i hela landet. I Sverige har man satsat på kommunala lösningar och jobbar lite olika beroende av ort. På Åland bygger man för närvarande upp en mera koordinerad vägledning genom en formaliserad samverkan. I Finland jobbar man vidare med Navigator-modellen samtidigt som man diskuterar ansvaret för vägledningen i samband med landskapsreformen.

Det är bara att konstatera hur berikande det är att samarbeta med kollegor i de nordiska länderna och där har projektfinansiering som t.ex. Nordplus en synnerligen viktig funktion. Sedan är det också viktigt att vi som varit med i olika projekt ser till att det vi lärt oss förs vidare. För egen del hoppas jag att vi kan fortsätta samarbetet som byggts upp inom ”Vägledare i samverkan”, kanske vi rentav kan genomföra ett nytt projekt i något skede. Jag uppmanar er alla att ta chansen att delta i nordiskt samarbete om ni ges möjlighet.

Fotnot: Projektet Vägledare i samverkan har haft fem partners: Centret för livslångt lärande vid Åbo Akademi och Yrkeshögskolan Novia (huvudkoordinator), regionförvaltningsverkens svenska enhet för bildningsväsendet, Vägledningscentrum i Göteborgs stad, Karriereveiledning i Østfold Fylkeskommun och Utbildnings- och kulturavdelningen vid Ålands landskapsregering. Projektet finansierades via Nordplus Horizontal och pågick under tiden 1.9.2016–31.8.2018

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s