Skolavslutning och stipendier

Skolavslutning och stipendier

För en tid sedan hölls det avslutningsfester i våra skolor. Ännu ett läsår var till ända och det var dags att knyta ihop säcken och ta ett välförtjänt sommarlov. Flödena på sociala medier fylldes av festklädda barn och deras leende föräldrar. Det var rosor och tårtor, fest och glam. Mitt i flödet av glädjebilder dyker en mammas lite mindre lyckliga inlägg upp. Hennes barn, som nyss hade avslutat sitt fjärde skolår, hade för fjärde gången i sitt liv med stor förväntan hoppats få höra sitt namn läsas upp då det var dags för stipendieutdelning, men förgäves också denna gång.

Vi vuxna vet ju att alla inte kan få stipendium, men att det brukar försöka ordnas så att de flesta får ett stipendium någon gång under sin skoltid. Vi vuxna vet också att du inte på något sätt är en sämre människa fast du inte hör till dem som får gå fram i festsalen och ta emot ett kuvert med en slant, större eller mindre, i sig. Men hur förklarar du det här för ett barn, som febrilt försöker komma på vad hen ska göra annorlunda för att kanske nästa gång få ta del av stipendiekakan?

Kutymen i skolorna är lite olika på den här punkten. Det finns skolor som helt har slopat att dela ut stipendier. I andra skolor finns det stipendier med långa anor, där det stipuleras vilka kriterierna är för ifrågavarande stipendier, och då är det svårt att försöka få till ett jämlikt system. Många försöker ha en plan för att alla någon gång ska få ett stipendium och alltid är det inte den som presterat bäst som får stipendium. Det att du kämpat hårt kan också ge dig ett stipendium. Men det är inte en lätt nöt att knäcka.

Ett av de trevligaste stipendierna som jag hört om är ett stipendium som tilldelas den klass som haft bästa sammanhållningen. Där gäller det att tillsammans jobba för att nå målet. Någon kanske kan tycka att ska man inte få vara bra också på det individuella planet, och ska man inte, liksom inom exempelvis idrottsvärlden, få premiera den som klarat sig bäst i studierna? Skillnaden här ligger ändå i det att inom idrotten så vet du vilka kriterier som krävs för att vinna en gren, det gäller att springa snabbast, kasta längst, hoppa högst. Men i hur många fall vet eleverna vilka stipendiekriterierna är? Kanske en bra början kunde vara att öppna upp kriterierna för eleverna och berätta att de här stipendierna finns och det här krävs för att man ska kunna ha möjlighet att få ta del av dem. Eller så kanske man kunde sätta alla stipendiepengar i en hög och göra något roligt alla tillsammans för dem? Så att ingen på skolavslutningsdagen, denna glädjens dag,  ska behöva känna sig misslyckad, värdelös och ledsen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s