Naapurin Reinoltakin pyydettävä selvitykset – tilaajavastuutarkastuksia Inari – Saariselän alueella

Naapurin Reinoltakin pyydettävä selvitykset – tilaajavastuutarkastuksia Inari – Saariselän alueella

tilaajavastuulaistaMikä ihmeen tilaajavastuulaki? Ei kai Reinolta tarvitse pyytää selvityksiä? Olen tuntenut hänet kouluajoista saakka! Maaliskuussa 2018 kävin kollegani kanssa tarkastamassa tilaajavastuulain noudattamista Inari-Saariselän alueella. Otimme selvää, miten lakia oli noudatettu alueen matkailuyrityksissä.

Ennalta ilmoittamattomista tarkastuksista oli julkaistu tiedote edellisellä viikolla. Noin puolet tarkastetuista yrityksistä oli kuullut etukäteen alueelle tulevista tarkastuksista. Tiedottamisen tarkoituksena oli lisätä tietoisuutta tilaajavastuulaista, viedä tietoa myös niihin yrityksiin, joissa emme tällä kertaa käyneet.  Aikaisempien vuosien valvontahavaintojen perusteella tilaajavastuulain tunteminen palvelualalla on ollut heikkoa. Tämä näkyi myös Inarissa. Osa yrityksistä ei ollut kuullut tilaajavastuulaista aikaisemmin.

Tarkastuksia tehtiin majoitus- ja ravitsemuspalveluihin, ohjelmapalveluihin sekä kaupan- ja kiinteistöalan yrityksiin. Kolmen päivän aikana ehdimme tarkastaa 23 yritystä.

Vastaanotto yrityksissä oli hyvä. Käynneillä keskustelimme tilaajan solmimista sopimuksista, milloin tilaajavastuulakia tulee noudattaa sekä millaisia selvityksiä sopimuskumppanista pyydetään ennen sopimuksen solmimista. Tarkastuksia jatkettiin pääsääntöisesti käyntien jälkeen vielä kirjallisesti.

No missä tapauksissa ne selvitykset pitää oikein pyytää?

Millaisissa töissä ulkopuolista työvoimaa oli Inarissa käytetty? Tilaajat olivat solmineet alihankintasopimuksia rakentamisesta, kuljetuspalveluista, siivouksesta, lumitöistä, sähkötöistä, järjestyksenvalvonnasta, ohjelmapalveluista kuljetuksineen, laukunkantopalveluista, hiihdonopetuksesta ja kelkkojen korjauksesta. Sopimuksia vuokratyöntekijöistä oli tehty kokin, tarjoilijan ja oppaan töihin.

Alihankintasopimuksessa tilaajavastuulain mukainen selvitysvelvollisuus on sopimuksista, joissa ylittyy 9 000 euron raja-arvo.  Vuokratyössä raja-arvo on 10 työpäivää. Kun tilaaja tekee sopimuksen, jossa raja-arvo ylittyy, tilaajan tulee hankkia tilaajavastuulain mukaiset selvitykset ennen sopimuksen solmimista.

Tilaajavastuulain soveltamisalaan kuuluminen edellyttää, että sopimuskumppanilla työskentelee työntekijä. Mikäli esimerkiksi siivoustyötä tekee pelkästään yrittäjä itse, sopimus ei kuulu tilaajavastuulain soveltamisalaan eikä selvityksiä tarvitse tällöin hankkia.  Mutta mikäli sopimus liittyy rakentamiseen, selvitysvelvollisuus ulottuu myös pelkkään yrittäjän tekemään työhön.

Kaikissa tarkastetuissa yrityksissä oli käytetty ulkopuolista työvoimaa. Ainoastaan yhdessä yrityksessä selvitysvelvollisuutta oli noudatettu kaikissa tarkastetuissa sopimuksissa asianmukaisesti. Muutamassa tapauksessa tilaajavastuulain mukaista selvitysvelvollisuutta ei ollut syntynyt.

Tarkastuksista annettiin yhteensä 43 toimintaohjetta. Annettujen toimintaohjeiden tiedotemäärästä voi päätellä, että tehostetumpi valvontaisku Inarissa oli tarpeen. Vaikka selvitysvelvollisuuden noudattamisessa ajallaan oli paljon puutteita, sopimuskumppanit olivat kuitenkin pääsääntöisesti hyvin velvoitteensa hoitavia yrityksiä.  Ainoastaan yhdessä tapauksessa tarkastuksesta jouduttiin aloittamaan laiminlyöntimaksuprosessi.

Tarkastuksilla tilaajat usein kertovat tunteneensa yrittäjän jo vuosien takaa ja eivät tästä syystä ole pyytäneet tilaajavastuuselvityksiä. Yritysten tilanteissa tapahtuu kuitenkin muutoksia jatkuvasti. Toisinaan tilaaja ei ole edes tietoinen, että sopimuskumppani on vaihtanut y-tunnusta, kun yrityksen nimi pysyy ennallaan. Tilaajan tulee tällöin huomioida, että uudella y-tunnuksella toimiva yritys ei voi olla heti toiminnaltaan vakiintunut vaan tilaajavastuuselvitykset tulee hankkia.  Inarin kokoisessa paikassa yrittäjät ovat tuttuja keskenään, mutta se ei kuitenkaan takaa, että sopimuskumppani olisi hoitanut kaikki lakisääteiset velvoitteensa. Tilaaja varmistuu asiasta hankkimalla selvitykset ennen sopimuksen solmimista.

Tällä kirjoituksella haluan rohkaista yrityksiä ajattelemaan, että tilaajavastuuselvitysten pyytäminen ei ole epäluottamuksen osoitus sopimuskumppanille vaan olennainen osa hankintaprosessia.  Selvitetään ajoissa, niin ei tarvitse selittää myöhemmin.

 

Tarkastuksista tehtiin myös tiedote.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s