Stafettkarneval, stafettkarneval…

Jag hade möjligheten att delta i Stafettkarnevalen efter en paus på sju år och den här gången i ny roll. Det var första gången jag var där som mamma. Dottern sprang och kom lycklig hem. Inte med en medalj runt halsen utan med ett brett leende för att hon varit delaktig i något stort. Om själva loppet talade hon knappt.

Jag kan inte låta bli att fundera kring fenomenet Stafettkarneval, evenemanget vars startskott gick 1961 med 606 deltagare och som idag är Europas största årliga skolidrottstävling med 11 367 starter i år. Då man i skolvärlden diskuterar Stafettkarnevalen brukar det handla om lagindelningar, oavlönat arbete och penninginsamling. Idag vill jag lyfta blicken och fundera mer på Stafettkarnevalen utgående från läroplanen.

Kärnan i läroplanen för den grundläggande undervisningen (LP2016) är de mångsidiga kompetenserna. Det är de som borde genomsyra all undervisning.

De mångsidiga kompetenserna är indelade i följande sju grupper:

  • Förmåga att tänka och lära sig
  • Kulturell och kommunikativ kompetens
  • Vardagskompetens
  • Multilitteracitet
  • Digital kompetens
  • Arbetslivskompetens och entreprenörskap
  • Förmåga att delta, påverka och bidra till en hållbar framtid

Om förmåga att tänka och lära sig sägs att ”elevernas förmåga att agera stärks när de som medlemmar i skolgemenskapen får stöd och uppmuntran för sina idéer och initiativ”. Då en skola bestämmer sig för att delta i Stafettkarnevalen finns det många olika svar på frågan Hur? Skolan kan välja att delta med enbart löpare, med hejarklack och löpare eller att genomföra skoldagen som helhet på stafettkarnevalsläktaren. Att heja fram sin egen skolas framgångar stärker skolgemenskapen och genom hejarklacksarbetet kan idéer och initiativ till olika ramsor och koreografier utmynna i verkliga mästerverk som också belönas. Arrangören har sett betydelsen av att också läktaren är fylld med ivriga engagerade skolelever. Inför karnevalen är det bra att göra lite historisk forskning kring evenemanget, för även om Stafettkarnevalen för oss är en institution finns det nya elever som aldrig hört om stafettkarnevalen tidigare.

Om det var något jag slogs av då jag klev in på Paavo Nurmis stadion var det svenskan och känslan av att höra till. Det är få gånger så många finlandssvenskar samlas på ett och samma ställe. Det om något stärker den kulturella och språkliga identiteten. Upplevelsen av att höra till är viktig och bär en också de gånger en som ensam finlandssvensk representant ska föra fram sina rättigheter. I LP2016 står att eleverna i den grundläggande utbildningen ska ”få hjälp med att identifiera och uppskatta kulturella fenomen i omgivningen och att bygga en egen kulturell identitet och ett positivt förhållningssätt till omgivningen”. Stafettkarnevalen ger verkligen utrymme för detta.

Att hålla reda på ryggsäck, matsäck, starttider och växlingar ger en träning i vardagskompetens. För min dotter var det största orosmomentet inför Stafettkarnevalen hur hon sku hitta till rätt ställe vid rätt tidpunkt. En lagom utmaning för en tioåring.

De många olika informationstexterna kunde analyseras omgångende. Att skriva eller avkoda hejarramsor, att läsa tidtabeller och löpartider, att se på och analysera skolornas logor eller maskotar. Att läsa skyltar och områdeskartor. Det här är vad det märkvärdiga ordet multilitteracitet betyder, nämligen ”olika slag av information som kommer till uttryck genom verbala, visuella, auditiva, numeriska eller kinestetiska symbolsystem eller genom kombinationer av dessa”.

Den digitala kompetensen kan lyftas in genom att tilldela elever uppgiften att sköta skolans some-konto eller genom att blogga om evenemanget, genom att låta eleverna anmäla sitt intresse för Stafettkarnevalen genom digitala formulär, genom att följa sitt eget lags utveckling under träningspassen via olika digitala hjälpmedel eller genom att skapa diagram över hur mycket löpartiden förbättrats. Möjligheterna är obegränsade.

Arbetslivskompetens och entreprenörskap kan stödas på många olika sätt inför och under Stafettkarnevalen. För de långa resorna behöver många skolor göra medelinsamling. Genom att göra eleverna delaktiga i den här processen kan man stärka företagarandan och lära eleverna se den egna arbetsinsatsen förvandlas till ekonomi. Den viktigaste delen av entreprenörskap är kanske att synliggöra processen från idé till produkt. Det är en enorm belöning att efter första skissen till en maskot se den färdiga skapelsen bäras in på gräsmattan inför 11 000 personer. Tro mig, jag vet.

Förmåga att delta, påverka och bidra till en hållbar framtid är den sjunde kompetensen. Då man väl gått in för att delta i Stafettkarnevalen finns det många viljor och åsikter om hur det här ska göras. Här finns en ypperlig chans att genom demokratiska beslut komma fram till den bästa lösningen för just den egna skolan. I år då Stafettkarnevalen ordnades på Paavo Nurmis stadion med omgivande park var det också tydligt att dagens skolelever vet att skräpet inte slängs på marken utan i skräpkorgar. Sällan har 11 000 mänskor lämnat området så snyggt och nära på i det skick det var då de anlände.

På grund av att Olympiastadion i Helsingfors renoveras har Stafettkarnevalen de tre senaste åren ordnats i Vasa, Esbo och Åbo. Nu står det klart att Stafettkarnevalen inte heller år 2019 kommer att kunna ordnas på Olympiastadion. Att Stafettkarnevalen hamnat på turné har den fördelen att samma områden inte drabbats av den ekonomiska och geografiska belastningen det innebär att resa med buss många timmar och inkvarteras på skolgolv. Dessutom ger det också alla en insikt i att se hur utbredd den svenskspråkiga minoriteten är och vad det innebär att delta i evenemanget då det inte ordnas i hemknutarna.

Nu då Åbo stod värd för evenemanget var det många föräldrar som för första gången deltog i evenemanget – och blev sålda. Var än Stafettkarnevalen ordnas nästa år är hungern att delta stor, åtminstone i vår familj.

Tusen tack till arrangörer, frivilligarbetare och engagerade lärare samt inte minst till alla elever!

Stafettkarnevalen 2018
Bild: privat

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s