På resa mellan de svenska språköarna

En av de möjligheter jag fått som överinspektör är att knyta kontakt med daghem och skolor på våra svenska språköar. Efter ett intensivt e-postande och doodlande lyckades jag bygga upp en resplan och nu har jag besökt samtliga språköar. Jag har på köpet blivit duktig på att ta mig fram med kollektivtrafik, vilket inte varit min starka sida.

Visste du att det finns 16 svenska språköar i Finland? En språkö är en ort med betydande svensk minoritet i en helt finsk kommun. Våra språköar är: Tammerfors, Björneborg, Uleåborg, Kotka, S:t Karins, Tusby, Salo, Vichtis, Nurmijärvi, Kervo Hyvinge, Lahtis, Kouvola, Jyväskylä, Tavastehus och Varkaus. Antalet svenskspråkiga i dessa kommuner varierar mellan 0,2 – 4 % av befolkningen och flest svenskspråkiga finns det i S:t Karins.

Under min resa har jag besökt de svenska daghem, förskolor, grundskolor och gymnasier som finns i kommunerna. Jag har pratat med rektorer, daghemsföreståndare och pedagoger och fått vandra runt i deras utrymmen. Jag har fått höra om de svenska lärstigar de olika orterna har byggt upp – om allt som fungerar bra och vad som ännu borde utvecklas. Det kommer knappast som en överraskning att lärstigarna är lika men ändå så olika eller att samma utmaningar i olika utsträckning finns på alla språköar.

Barnen inleder sin lärstig då de börjar inom den småbarnspedagogiska verksamheten och skolspråket blir oftast det samma som det språk som talas inom småbarnspedagogiken. Därför är det extra viktigt att daghemmen kan ta emot alla barn som är intresserade och att verksamheten är fungerande och lockar familjerna.

Daghemmen och skolorna har en central roll för barnens lärande och utveckling. På språköarna är det dessutom oftast den enda plats utanför hemmet där barnen kan höra och använda svenska. Det erbjuds sällan hobbyverksamhet på svenska utanför skolan. På de flesta språköar spelar daghem och skolor också en central roll för det svenska i kommunen och i samarbete med föreningar erbjuds verksamhet på svenska för dem som är intresserade.

Vilka är utmaningarna? Mer regel än undantag är brister i tillgång till stödtjänster på svenska för såväl elever som pedagoger (speciallärare, skolkurator, skolpsykolog, skolhälsovårdare), avsaknad av svenskspråkiga styrdokument ss. planen för småbarnspedagogik och läroplaner, pedagogisk dokumentation sker på finskspråkiga blanketter, tillgången till svenskspråkiga vikarier är nästa lika med noll, svårt att rekrytera behörig personal och tjänsteinnehavare och politiker som har liten eller ingen förståelse för vad arbetet med ett minoritetsspråk innebär. Fondernas ekonomiska stöd är A och O för utvecklandet av verksamheten.

Det som värmt mig mycket har varit det engagemang och det positiva klimat jag mött överallt. Jag har träffat flera eldsjälar som verkligen engagerat sig för att det ska finnas svenska daghem och skolor på dessa orter. Månne kommunens beslutsfattare och vårdnadshavare verkligen inser hur betydelsefull deras insats har varit och är? Tillsammans har personalen gett barnen en trygg och mångsidig lärstig som möjliggjort goda resultat i studentskrivningar och fortsatta studieplatser i universitet, yrkeshögskolor och yrkesinstitut.

Det går inte att skriva om språköarna utan att nämna en eldsjäl som jobbar för de svenska språköarna nämligen Veronica Hertzberg, Tillsammans med tio av språköarna bildades Nätverket Vi10 och Veronica anställdes som koordinator. Verksamheten finansierades med Kunnig-statsunderstöd, men staten beviljar inte längre Kunnig-medel. Hösten 2017 grundades Språkönätverk r.f. och verksamheten finansieras med det understöd som beviljats av SFV. Till föreningen hör nio språköar. Föreningens syfte är att understöda och utveckla den svenska skolstigen på enspråkigt finska orter genom att stödja pedagogerna via samarbetsnätverket, fortbildning och information, skapa tillfällen för svenska barn och elever på språköarna att möta svenska språket och kulturen i olika omständigheter och genom att skapa och upprätthålla en dialog med utbildningsansvariga inom svensk småbarnspedagogik och grundläggande utbildning. Veronicas stöd för personalen på språköarna är mycket viktig och jag hoppas föreningen får kontinuerligt ekonomiskt understöd så verksamheten kan fortsätta!

Varma hälsningar till er alla jag mött på min resa och tack för att ni tog emot mig! Vi hörs!

Tina Nordman

överinspektör för bildningsväsendet

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s