”Man ska inte måla fan på väggen, men man ska nog blanda färg”

 

Svenska enheten för bildningsväsendet ordnade i början på mars en fortbildningsdag om kriskommunikation i daghem och skola. En av talarna var Klas Backholm från Åbo Akademi. Under föreläsningen citerade han sin morfar som brukade säga ”Man ska inte måla fan på väggen, men man ska nog blanda färg”. Det är väl precis det krisplanering handlar om, att vara förberedd på det oförutsägbara. Vi kan inte förutse varenda möjlig krissituation. Visserligen finns det vissa riskfaktorer som är liknande: bränder, långa avbrott i eldistribution, yttre hot och så vidare. Men varenda kris är ändå säregen. Det är många faktorer som spelar in. Tidpunkten, personalstyrkan den dagen, råkar rektorn/föreståndaren vara frånvarande…

Att planera för en kris kan också kännas obehagligt, för vi måste tänka oss olika scenarier som vi för att klara vardagen inte vill tänkta på, att sorliga och obehagliga saker faktiskt kan hända. Eller nej, kommer att hända. Då vi arbetar med mänskor är det oundvikligt att också bli tvungen att arbeta med sorg. Då vi hamnar in i en krissituation är det viktigt att vi som professionella inte dras in i kaoset som uppstår för att klara av att fungera och leda situationen. Det bästa – och kanske det ända – sättet att hantera en kris är att på förhand bygga upp strukturer och handlingsmodeller som vi kan följa då det inte finns tid för annat än att agera. Då situationen bedarrat kan vi sedan utvärdera om det vi planerat fungerade och rätta till de strategierna som inte fungerade.

Kai Paldanius från Nödcentralen talade också under fortbildningsdagen. Han betonade att hur vi handlar i en krissituation egentligen övas dagligen. Strukturer som fungerar i vardagen fungerar också i en krissituation, men i kris agerar vi mer intensifierat. Har vi en god kommunikationsstrategi till vardags kan vi också lita på att den fungerar i en krissituation. Också därför är det viktigt att sätta ner tid på att tänka igenom den egna enhetens kommunikationsstrategi så att den är enhetlig och inte ad hoc, för då fungerar den bäst också då situationen är akut.

Materialet från våra fortbildningar hittas här.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s