”Te johdatte muutosta siellä”

Näin totesi kasvatustieteen tohtori Ulla Soukainen varhaiskasvatuksessa työskenteleville johtajille AVIn järjestämässä Johtajan merkitys varhaiskasvatuksessa -koulutuksessa Seinäjoella 7.2.2018. Uudet paikalliset varhaiskasvatussuunnitelmat (vasu) ovat olleet voimassa nyt jo reilut puoli vuotta. Uusien vasujen mukaiseen toimintaan siirtyminen on edellyttänyt pedagogiikan ja toimintakulttuurin muutoksen johtamista, mutta suurin muutos johtajan on täytynyt tehdä omien ”korvien välissä”.

Johtajan on viimeistään nyt selkiytettävä itselleen, millaista varhaiskasvatusta hän haluaa yksiköissään toteutettavan uusi vasu huomioiden sekä mietittävä, millaisin johtamistoimin tavoitteisiin päästään.

Soukainen on tutkinut johtajuuden merkitystä varhaiskasvatuksessa. Jos johtaja arvioi johtajuutensa laadukkaaksi, henkilöstön arviot ovat yleensä myös myönteiset ja yksikössä on hyvä meininki ja pedagogiikka laadukasta. Laadukkaasti toimiva johtaja toteuttaa sisällöllistä muutosta yhdessä henkilöstönsä kanssa. Yhteinen ei synny ilman yhteistä tekemistä. Organisaation kulttuuriksi syntyy siten vain sellaista, mitä ryhmä on yhdessä prosessoinut. Vanha ”totuus” pitää siis edelleen paikkansa, tavoiteltu positiivinen muutos ei synny tyhjiössä eikä uusi toimintakulttuuri siirry ylhäältä alas valmiiksi annettuna ja pureskeltuna.

Toinen kouluttajista, kasvatustieteen maisteri Taru Terho on tehnyt gradunsa johtajuuden yhteydestä oppimisympäristöihin ja lapsen leikkiin varhaiskasvatuksessa. Laadukkaalla johtajuudella on positiivinen yhteys oppimisympäristöön. Laadukkaan johtamisen ympäristössä on paljon pienryhmätoimintaa, lasten leikit kestävät ja kehittyvät aikuisen tukiessa ja rikastaessa leikkiä runsaasti. Terhon mukaan puolestaan sellainen yhteisö, jossa johtaminen koetaan vaativaksi (ei niin laadukkaaksi) on negatiivinen yhteys oppimisympäristöön. Lapset ovat levottomampia, riehuvat ja nahistelevat, toiminta ei ole suunnitelmallista, ympäristö on keskimääräisesti melko niukka eikä tue lapsen leikkiä tai leikkimahdollisuuksia.

Kun puhutaan laadukkaasta toiminnasta ja pedagogiikasta pienten lasten kanssa, johtamisen merkitys siis korostuu. Eikä johtamisen laadukkuus ole merkityksetöntä isompienkaan kanssa. Nykyisten kiihtyvien muutostuulien aikana, muistattehan siis Kaikki Johtajat, Te johdatte muutosta siellä…!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s