Aluehallintoviraston – laajan turvallisuuden, kokonaisturvallisuuden ja sisäisen turvallisuuden – alueellista toimintaa vuonna 2018

Aluehallintoviraston – laajan turvallisuuden, kokonaisturvallisuuden ja sisäisen turvallisuuden – alueellista toimintaa vuonna 2018

Aluehallintovirastojen toiminta jatkuu kansallisessa turvallisuustyössä aktiivisena vuonna 2018 monella eri saralla. Aluehallintovirastojen tehtävissä alueellisen varautumisen yhteensovittaminen alueella ja siihen liittyvän yhteistoiminnan järjestäminen, valmiussuunnittelun yhteensovittaminen, alueellisten maanpuolustuskurssien järjestäminen sekä alue- ja paikallishallinnon turvallisuussuunnittelun edistäminen. Tarvittaessa aluehallintovirasto tukee toimivaltaisia viranomaisia näiden johtaessa turvallisuustilanteita sekä sovittaa yhteen toimintaa niiden kesken. Aluehallintovirastot edistävät ja varmistavat kaikessa toiminnassaan yhdenvertaisuutta ja laillisuutta ja ovat siten yhteiskunnan laajan turvallisuuskäsityksen keskiössä. Tärkeä osa kuluvan vuoden työtä on hallinnon uudistuksen valmistelut ja turvallisuustehtävien jatkuvuuden varmistaminen.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto tulee työskentelemään laajalla rintamalla niin varautumisen kuin pelastustoimen sektoreilla ja tässä kirjoituksessa on tarkoitus valottaa kuluvan vuoden toimintamme painopistealueet. ESAVIn valmiussuunnittelussa korostuvat vuonna 2018 alueelliset väestönsuojelujärjestelyt. Pelastustoimen valvonnassa yleisten kansallisten aiheiden lisäksi kartoitetaan alueen pelastustoimien ja kuntien yhteistyöjärjestelyjä ja suunnitelmia väestönsuojelussa.

Pelastustoimen palvelutason valvontatyö jatkuu pelastustoimen rakenteiden uudelleenjärjestelystä huolimatta. Valtakunnallinen selvitys pelastustoiminnan toimintavalmiusajoista on saamassa jatkoa kuluvana vuonna. Keväällä on odotettavissa valvontaratkaisuja. Tärkeää on varmistaa muun muassa, että kansalaiset saavat paikallisia tarpeita ja onnettomuusuhkia vastaavaa pelastustoimen palvelua toimintavalmiusaikojen puitteissa. Lisäksi Etelä-Suomen alueella sijaitsee tällä hetkellä noin 60 erityistä vaaraa aiheuttavaa kohdetta, lähes kahdessakymmenessä näistä kohteista tullaan kuluvan vuoden aikana järjestämään suuronnettomuusharjoitus, jossa mitataan niin kohteen kuin viranomaisten valmiuksia toimia, jos pahin pääsisi tapahtumaan.

Valmiustoimikuntatyö jatkuu ja se käsittelee ajankohtaisia teemoja – keskeisimpänä aiheena vuonna 2018 alueellinen varautuminen hybridiuhkiin. Tällä työllä pyritään tuomaan kenties abstraktilta tuntuva asia konkreettisemmalle tasolle alueellisessa ja paikallisessa työssä, jotta olemme varautuneet näihin uhkiin jokaisella yhteiskuntamme osa-alueella. Valmiustoimikunnan sihteeristö toimii valmisteluelimenä turvallisuustilanteen seurannassa, riskiarviointityössä, alueellisessa varautumisessa ja koulutusasioissa.

Kansallinen riskiarvio on eräs työkalu viranomaisille yhteiskuntamme tilasta. Se päivitetään sisäministeriön johdolla laajana poikkihallinnollisena yhteistyönä vuonna 2018. Samassa yhteydessä valmistellaan alueelliset riskiarviot aluehallintovirastojen koordinoimana. Riskiarviot muodostavat alueelliselle varautumiselle ja turvallisuustyölle päivitetyn perustan.

Aluehallintovirasto jatkaa valmiusharjoituksien ja alueellisten maanpuolustuskurssien järjestämistä totuttuun tapaan. Viime vuosien valmiusharjoituksissa on noussut esille maakunnallisen yhteisen varautumistyön ja valmiuden suunnittelun tarve. Aluehallintovirasto tukee maakunnallista yhteistyötä valmiustoimikuntatyöskentelyllä. Alueellisia maanpuolustuskursseja järjestetään Etelä-Suomessa yhteistyössä puolustusvoimien kanssa tänä vuonna yhteensä noin 1000 kurssilaiselle. Kursseilla tarjotaan perustiedot alueellisesta näkökulmasta kokonaisturvallisuuden tehtäväkenttään ja toimijoihin sekä yhteistyöhön. Oppilaat tulevat kuntien päättäjistä ja asiantuntijoista, turvallisuusviranomaisista, valtion keskus- ja aluehallinnosta, elinkeinoelämästä, seurakunnista ja järjestöistä. Vuoden erikoiskursseilla perehdytetään tulevien maakuntien valmistelijoita alueelliseen varautumiseen, sektorikohtaisilla kursseilla kohteina ovat elinkeinoelämä ja opetustoimi.

Hydridiuhkateema jatkuu valmiustoimikuntatyön lisäksi myös vuoden alueellisessa valmiusharjoituksessa. Alueellinen valmiusharjoitus toteutetaan tänä vuonna Etelä-Karjalassa. Viime vuosien aiheina ovat olleet kyberuhat (Kymi14), väestönsiirrot ja laajamittainen maahantulo (EKA15), terrorismi (Uusimaa2016), hybridiuhkamalli ja informaatiovaikuttaminen (Häme17).

Toimintaympäristön muutokset korostavat alueellisen ja paikallisen turvallisuustyön merkitystä. Sisäisen turvallisuuden strategian ja yhteiskunnan turvallisuusstrategian jalkauttaminen ohjaa vahvasti myös aluehallintovirastojen työtä vuonna 2018. Poikkihallinnollisessa yhteistyössä sisäisen turvallisuuden strategian mukaisesti tuetaan tulevien maakuntien ja kuntien strategiatyötä sekä toteutetaan tarvittavaa alueellista yhteistyötä sekä järjestetään koulutusta.

Työtä turvallisuuden kentällä on runsaasti. Kehittämisessä turvallisuustyötä mukautetaan yhteiskunnallisten palvelurakenteiden muutoksiin, teknologiseen kehitykseen sekä tunnettujen, uusien ja vielä tunnistamattomien uhkiin. Etelä-Suomen aluehallintovirasto yhteistyökumppaneineen jatkaa työtä myös vuonna 2018 – yhdessä.

 

Kimmo Kohvakka, johtaja

Mira Leinonen, pelastusylitarkastaja

Pelastustoimi ja varautuminen -vastuualue

Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s