#dammenbrister

Svenskfinland är inget undantag, inte skolvärlden heller.

Då #dammenbrister väcks frågan: Varför finns det så många berättelser? De enskilda fallen behöver höras och bemötas. Men ett framtidsperspektiv kvarstår: Hur ska vi strategiskt arbeta för att det inte föds nya berättelser?

Som en tråd genom det här går ett kontinuerligt jämställdhetsarbete. Utbildningsstyrelsens publikation Jämställdhetsarbete är en kunskapsfråga. Guide för främjande av jämställdheten i den grundläggande utbildningen ger ett stöd i det arbetet. På sidan 52 står ”En genusmedveten skola känner igen trakasserier på grund av kön och sexuella trakasserier och ingriper i trakasserierna också i de fall där de riktas mot barn som uttrycker sitt kön på ett normbrytande sätt.

Vi får ofta kritik för hur mycket av skol- och daghemspersonalens tid som sätts på styrdokument och planer som ”ingen läser”. Jag tror personligen inte att den största nyttan med dessa planer är de ord som knackas ner via ett tangentbord. Det jag däremot är övertygad om är att de här planerna, vare sig det handlar om krisplaner, jämställdhetsplaner eller antimobbningsplaner, är viktiga verktyg som får oss att diskutera igenom händelser och skapa en beredskap för oväntade situationer. Och planerna ska inte stå i hyllan och samla damm, de ska vara en beskrivning av den verksamhetskultur som genomsyrar vårt arbete, ett gemensamt handlingssätt som sitter i ryggmärgen och som vi, då dammen brister, kan plocka fram för att systematiskt kunna hantera en omvälvande situation. Då man är mitt i stormens öga finns inte tid att fundera, då behöver vi materialet att hålla oss till så att vi kan agera strategiskt och genomtänkt i situationen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s