AVIn kilpailu- ja kuluttajaryhmä kuluttajan asialla

Aluehallintovirasto hoitaa Kilpailu- ja kuluttajaviraston (KKV) ohjaamia kilpailu- ja kuluttajatehtäviä sekä Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) ohjaamia mittauslaitteiden varmentamisen ja käytön valvontatehtäviä. Näitä varten on Etelä-Suomen aluehallintoviraston elinkeinovalvontayksikössä kuuden henkilön ryhmä. Yksikössä on yhteensä 18 henkilöä erilaisissa elinkeinovalvonnan tehtävissä. Osa kilpailu- ja kuluttajaryhmästä on mukana myös näissä muissa elinkeinovalvonta-asioissa, kuten kiinteistönvälitysliikkeiden ja perintäyritysten valvonnassa.

Olemme itse kukin enemmän tai vähemmän kuluttajia, kun teemme ostoksia, luotolla tai ilman, käymme matkoilla tai olemme muuten yritysten asiakkaita. Kilpailu- ja kuluttajaryhmän tehtävät koskevat jossain määrin meitä kaikkia.

Tullaan tullaan toimehen me tullaan. Vielä on viitonen kahviin ja pullaan…
(Tullaan Tullaan, sanat, säv. ja es. Matti Jurva)

Valvomme, että kaupat ja muut elinkeinonharjoittajat ilmoittavat tavaroidensa ja palveluidensa hinnat. Hinta on hyvä tietää etukäteen, kun ostaa kahvin ja pullan tai vaikkapa asunnon. Hintojen pitää näkyä liikkeissä, näyteikkunoissa ja liikkeiden verkkosivuilla. Hinnan ilmoittaminen tarkoittaa sekä myyntihintaa että yksikköhintaa. Yksikköhinta on esimerkiksi tuotteen kilohinta, kun myyntikoko on tätä pienempi tai isompi. Hintamerkintöjen on oltava selkeitä, yksiselitteisiä ja helposti havaittavia. Pääsääntöihin on erinäisiä poikkeuksia ja tarkennuksia. Esimerkiksi velvollisuus ilmoittaa yksikköhinta ei koske sellaisia elintarvikkeita kuin leivonnaiset, konditoriatuotteet, suklaamunat ja koristemakeiset. Kahvikupillisestakaan ei yleensä ilmoiteta yksikköhintaa, joka voisi olla vaikka 22,50 €/l.

Ainahan on maksettava eikös juu, mitä tässä maailmassa velkaantuu…
(Nikkelimarkka, sanat Tatu Pekkarinen, säv. ja es. Georg Malmstén)

Valvomme, että luotonantajat ja luotonvälittäjät ilmoittavat kuluttajaluotosta lain mukaiset tiedot mainoksissaan. Tuotteen lehti- ja verkkoilmoituksessa tulee olla viisi laissa vaadittua tietoa silloin, kun mainoksessa mainitaan jokin luottoa koskeva ehto kuten ”Autolainan korko 1 %!”. Luoton todellinen vuosikorko on keskeinen tieto. Todellinen vuosikorko kattaa kaikki luottokustannukset, joten se voi olla selvästi suurempi kuin se korkoprosentti, jota mainostetaan näkyvästi. Luoton tarjoaminen ei saa olla hallitseva osa mainosta. ”Oma lukunsa” ovat pikaluottoyritysten korkoprosentit kymmenine tai satoine prosentteineen. Niitä on rajoitettu omilla säännöksillään.

Minnepäin? Eteenpäin, vai taaksepäin? Minä oon, matkalla vaan…
(Kahden Hullun Matka, sanat, säv. Esa Kaartamo, es. Kirka)

Valvomme, että matkanjärjestäjät ovat rekisteröityneet KKV:n matkatoimistorekisteriin silloin, kun rekisteröityminen vaaditaan. Kyse on valmismatkoista. Valvontaan voi kuulua myös matkoja koskevien ennakkomaksujen määrien selvittäminen. KKV määrittää yritysten vakuusmaksut niiden mukaan. Valmismatka on esimerkiksi matkatoimiston myymä lento ja hotelli. Valmismatka voi olla esimerkiksi majoitusliikkeen myymä matkapaketti. Kun ostat etelänloman tai matkapaketin, voit tarkistaa, että matkanjärjestäjä löytyy Kilpailu- ja kuluttajaviraston pitämästä matkatoimistorekisteristä (www.valmismatka.fi). Silloin voi luottaa siihen, että matkatoimiston vakuudet ovat kunnossa.

Mutta tiedän senkin testaat, arvioit ja mittaat joka sentin…
(Mitä Miehen Tulee Olla? sanat, säv. Jussu Pöyhönen, Kari Hurri, es. Suurlähettiläät)

Valvomme, että kauppojen ja muiden liikkeiden vaa´at ja muut mittauslaitteet sekä mittaustoiminta ovat asianmukaisia. Kyse ovat laitteista, joiden ilmoittaman painon tai muun tiedon perusteella määräytyy tuotteen hinta. Mittauslaitteiden tulee olla tehtaalta lähtiessään vaatimusten mukaisia. Sen jälkeen laitteiden toiminta tulee tarkastaa tietyin määräajoin. Tätä varmentamistoimintaa tekevät eräät yritykset. Me valvomme sitä, että esimerkiksi hedelmä- ja vihannesosaston vaaoille on tehty määräaikaistarkastus. Vaakoja koskee myös ns. taaraus. Esimerkiksi irtomyynnissä olevan salaattiannoksen vaa´an pitää toimia niin, ettei salaattirasia kansineen (taara) ole mukana painossa, josta tulee annoksen hinta.  Mittauslaitteiden kirjo on laaja. Niitä on polttoainemittareista kaupan vaakoihin ja vaakoihin, joilla mitataan esimerkiksi autokuorman paino maa-ainesmyynnissä.

Nyt petos vilppi täällä on noussut kunniaan…
(Elias Lönnrotin 1864 suomentama virsi)

Osallistumme kilpailuvalvontaan ja kilpailua koskeviin selvityksiin KKV:n ohjauksessa. Selvitykset ovat koskeneet mm. kilpailuedellytysten tasapuolisuutta kuntien ja yritysten välillä. Kilpailunrajoituskartelli on tuttu käsite. Kartellissa yritykset keskenään sopivat salaisesti hinnoista tai muusta niiden välisen kilpailun rajoittamisesta kilpailusäännösten vastaisesti. Kartellissa yritykset yrittävät periä korkeampia hintoja tai saada muita etuja, joita ei ehkä saisi avoimessa kilpailussa. Paljastuneissa kartelleissa seuraamusmaksut ovat voineet olla miljoonia euroja. Toinen kielletyn kilpailunrajoituksen päätyyppi on se, että suuren markkinaosuuden omaava yritys käyttää tätä asemaansa lain vastaisesti väärin. Suuri markkinaosuus eikä monopolikaan ole sinänsä kiellettyä.

Niin kaikki muuttuu, kaikki muuttuu, ei entiselleen mikään jää…
(Kaikki muuttuu, kaikki muuttuu,  suomenk. sanat Kari Tuomisaari, säv. William´Bill´Cook, Es. Four Cats)

Vuonna 2020 tulee voimaan valtion aluehallintouudistus. Edellä mainitut kilpailu- ja kuluttajatehtävät siirtyvät kokonaan Kilpailu- ja kuluttajaviraston tehtäviksi. Mittausvälineiden valvonta siirtyy Tukesiin. Samalla ainakin osa ryhmän jäsenistä siirtyy Kilpailu- ja kuluttajavirastoon, ehkä joku siirtyy Tukesiin. Myös säännökset muuttuvat mm. uusien EU-direktiivien vuoksi. Esimerkiksi vuoden 2018 puolivälissä tulevat voimaan lait, jotka korvaavat nykyiset valmismatkasäännökset. Uudet lait koskevat entistä laajempaa matkailualan yrityskenttää.

Risto Pennanen
ylitarkastaja, Etelä-Suomen aluehallintoviraston kilpailu- ja kuluttajaryhmän vetäjä
peruspalvelut, oikeusturva ja luvat -vastuualue

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s