Pitääkö toimistossakin olla työsuojelun toimintaohjelma?

Pitääkö toimistossakin olla työsuojelun toimintaohjelma?

Työsuojelutarkastuksilla tulee varsin usein eteen tilanne, jossa työpaikalla ei ole laadittu työsuojelun toimintaohjelmaa. Pienillä työpaikoilla ei aina tiedetä, että työturvallisuuslaki edellyttää laatimaan ohjelman. Itse olen tänä vuonna tehnyt tarkastuksia toimisto- ja asiantuntijatyöpaikoille. Niissä törmään usein virheelliseen oletukseen, että jos työhön ei liity tapaturmariskejä, ei ohjelmaakaan tarvitse laatia. Laki kuitenkin edellyttää, että työnantajalla tulee olla työpaikan turvallisuuden ja terveellisyyden edistämistä ja työkyvyn ylläpitämistä varten ohjelma, joka kattaa työpaikan työolojen kehittämistarpeet ja työympäristöön liittyvien tekijöiden vaikutukset.

Työsuojelun toimintaohjelmassa tärkeää ei ole ohjelman nimi, vaan sen sisältö. Ohjelman nimi voi olla työhyvinvointisuunnitelma, tai se voidaan liittää osaksi jotain muuta asiakirjaa, esimerkiksi henkilöstökäsikirjaa tai vastaavaa ohjelmaa. Työsuojelun toimintaohjelmalle on tiettyjä perusedellytyksiä, mutta muodoltaan se saa ja sen pitääkin olla organisaation tarpeiden mukainen ja näköinen.

Työsuojelun peruslähtökohta on se, että työpaikalla tiedetään sekä työhön liittyvät fyysiset riskit että psykososiaaliset kuormitustekijät, ja arvioidaan niiden mahdolliset terveysvaikutukset. Toimisto- ja asiantuntijatyössä on arvioitava työympäristöön, kuten ergonomiaan ja ilmanvaihtoon, liittyvät riskit. Lisäksi on arvioitava toimiston ulkopuolella tehtävään työhön liittyvät tapaturma- tai turvallisuusriskit. Painopiste toimisto- ja asiantuntijatyön työsuojelussa on kuitenkin yleensä psykososiaalisessa kuormituksessa eli siinä, miten työpaikalla hallitaan esimerkiksi työn määrään, työaikoihin ja työn vaativuuteen liittyviä riskejä.

Kun lähtötilanne ja erilaiset riskit on arvioitu, työpaikan työsuojelutoiminnalle asetetaan tavoitteet. Nämä tavoitteet ja se, miten niihin päästään, ovat työsuojelun toimintaohjelman ydin. Työsuojelun toimintaohjelmasta tulee käydä ilmi johdon tahtotila sille, mitä työsuojelulla tavoitellaan. Toimintaohjelman ideana on sisältää konkreettisia toimenpiteitä, joilla tavoitteisiin päästään. Lisäksi toimintaohjelmasta tulee selvitä, miten työolosuhteita seurataan. Toimisto- ja asiantuntijatyössä seurannan työkaluja voivat olla esimerkiksi erilaiset kyselyt, työajan seuranta ja esimies-alaispalaverit. Tärkeintä on se, että ohjelmasta näkyy, miten työpaikalla seurataan työntekijöiden työtilannetta kuormituksen näkökulmasta.

Hyvä työsuojelun toimintaohjelma elää työpaikan arjessa, ja se päivitetään säännöllisesti. Hyvä työsuojelun toimintaohjelma kokoaa yhteen myös muut erilliset ohjeet ja ohjelmat, kuten epäasiallisen kohtelun tilanteiden ratkaisumallin, varhaisen tuen mallin tai toimitilaturvallisuuteen ja uhkatilanteisiin liittyvät ohjeet.

Mallipohja ja tietoa toimintaohjelman edellytyksistä löytyy Työturvallisuuskeskuksen sivuilta. Valmis malli on hyvä apuväline, mutta kannustan kuitenkin miettimään, miten ohjelmasta saa toimivan ja juuri oman työpaikan tarpeisiin sopivan.

Työsuojelutarkastaja Päivi Laakso

Yksi vastaus artikkeliiin “Pitääkö toimistossakin olla työsuojelun toimintaohjelma?

  1. Linkki työturvallisuuskeskuksen sivuille ei toimi, voisiko sen päivittää?

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s