Den femte smäller det!

Arbetet med de lokala planerna för småbarnspedagogiken har sysselsatt daghemspersonalen på alla håll i landet. Efter att de nationella grunderna fastställdes under hösten 2016 har ett idogt arbete varit igång i kulisserna. Det här är ett omfattande arbete som engagerat barnträdgårdslärare och barnskötare, personer i chefsposition och personalen inom stödtjänsterna i daghemmen. Utöver det har både barnen och vårdnadshavarna varit delaktiga i arbetet. Det här arbetet är värt att fira. Som alla andra utgivare ordnar också småbarnspedagogiken runt om i landet release-party den 5 september 2017. Vilken form release-partyt har är upp till daghemmen att bestämma.

Vad är det då som gör den nya planen för småbarnspedagogiken så märkvärdig?

För det första är planen för småbarnspedagogiken för första gången normativ i Finland. Hittills har man uppmanats att ha en plan för verksamheten, nu är det en norm att alla som förverkligar småbarnspedagogik bör ha en plan för verksamheten.

För det andra vill man ta vara på leken. Genom leken kan barnet ta till sig viktig information och behandla olika för dem viktiga aspekter av livet. Småbarnspedagogiken ska erbjuda möjlighet till samspel och olika former av lek och gemenskap.

För det tredje betonas pedagogiken i verksamheten. Tanken är inte att göra daghemmen skollika, utan att ta vara på barnens nyfikenhet och vilja att lära sig och genom verksamheten bygga en fin start på den livslånga lärstigen. Pedagogik inom småbarnspedagogiken handlar långt om att ställa sig frågan Hur kan jag som personal hjälpa barnet att utvidga sitt kunnande?

Den viktigaste personen inom småbarnspedagogiken är barnet. Det lyfts tydligt fram att också barnet ska få vara delaktigt i utformandet av verksamheten. Delaktigheten gör att barnet känner sig sett och respekterat. Vårdnadshavarna ska också vara involverade i uppbyggandet av verksamheten. Det här betyder att den lokala planen för småbarnspedagogiken ingalunda kan vara ett statiskt dokument utan en ständigt pågående process genom vilken personalen formar och omformar verksamheten.

Vill du läsa mer om Planen för småbarnspedagogiken hittar du information på Utbildningsstyrelsen hemsida.

De lokala planerna för småbarnspedagogiken publiceras i eGrunder eller ganska långt på kommunernas egna hemsida.

Vi på svenska enheten för bildningsväsendet önskar lycka till med arbetet utgående från de lokala planerna för småbarnspedagogiken!

mångsidig kompetens
Källa: Utbildningsstyrelsen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s