Lärportalen – fortbildning via nätet

Av en händelse råkade jag hitta Lärportalen på Skolverkets webbsida och tyckte att den såg intressant ut. Då vi inom svenska enheten sedan beslöt att göra ett studiebesök till Skolverket och Skolinspektionen i Sverige såg vi vår chans att få veta mera om bakgrunden till Lärportalen och hur den används.

Lärportalen2

Under vårt besök fick vi träffa Anette Holmqvist, som är undervisningsråd på Skolverket. Hon berättade att Lärportalen fick sin början år 2012 i samband med regeringsuppdraget Matematiklyftet. I uppdraget ingick att ta fram en lärplattform som kunde spridas till hela landet och där innehållet i form av moduler skulle vara lätt att uppdatera. Lärportalen har i samband med olika regeringsuppdrag vidareutvecklats under åren och idag innehåller den åtta moduler: Digitalisering, Matematik, Naturvetenskap, Skolans värdegrund, Specialpedagogik, Språk-, läs och skrivutveckling, Styrning och ledning samt Teknik.

Modulerna har utarbetats i samarbete med forskare och sakkunniga runt om i Sverige. De innehåller webbtexter, vetenskapliga artiklar, fördjupande frågor, poddar och filmer som underlag för diskussioner och reflektion över undervisningen eller verksamheten. Modulerna ska inspirera till kollegialt lärande där deltagarna diskuterar t.ex. undervisningssituationer och didaktiska frågor, lyfter upp problem, kritiskt granskar både sin egen och andras undervisning samt ger och får feedback av varandra. Deltagarna väljer själva hur de i praktiken genomför modulerna.

Lärportalen har fått positiv feedback från fältet. Fördelen är att materialet är tillgängligt oberoende av tid och rum. Eftersom modulerna bygger på kollegialt lärande rekommenderas att man är minst två personer som tillsammans genomför aktiviteterna. I början innehöll Lärportalen också ett diskussionsforum men det visade sig att deltagarna använde andra kanaler för diskussionerna och att den var arbetsdryg att administrera.

Vem som helst kan använda Lärportalen, den är öppen för alla. Även om den är uppbyggd utgående från svenska förhållanden kan många av modulerna med fördel användas också hos oss. Som exempel kan nämnas delmodulen Kritisk användning av nätet som ingår i modulen Digitalisering. Där behandlas bl.a. informationssökning och källkritik på internet. Lärportalen kan också användas som modell i organisationer som jobbar med fortbildning för undervisningspersonalen. Att bygga upp en landsomfattande portal är naturligtvis arbetsdrygt och kräver ekonomiska resurser men ett försök i liten skala kunde vara värt att pröva. Här i svenska enheten ska vi låta tanken gro, kanske vi tillsammans med er på fältet kunde testa modellen.

Lärportalen hittar man på Skolverkets webbsidor: https://larportalen.skolverket.se/#/

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s