Laiton lemmikkikauppa räjähdysmäisesti kasvussa Suomessa

Etelä-Suomen aluehallintovirasto (ESAVI) on erittäin huolissaan laittoman eläinten maahantuonnin ja pentutehtailun huomattavasta kasvusta Suomessa. Laittomista maahantuojista jää kiinni vain jäävuorenhuippu ja tilanne on vähintäänkin vaikea. Viime vuonna kiinni jääneitä tapauksia oli parisataa koko maassa. Todellisuudessa puhutaan miljoonabisneksestä. Helsingin satamassa suoritettiin 19.5. eläinten maahantulon tehovalvontaa.

”Kiinni jää vain pieni prosentti todellisista tekijöistä. Tilanne on erittäin huolestuttava. Koska valvonta on hankalaa eikä yhteisiä tietokantoja ole, ainoa tehokas tapa vaikuttaa laittomaan tuontiin onkin suoraan ostajaan vetoaminen”, ESAVIn läänineläinlääkäri Sari Haikka kertoo.

”Sen verran tiedetään, että laiton koirien tuontikauppa on nykyisin järjestäytynyttä, erittäin harmaata ja erittäin vaarallista puuhaa, josta verottajankin pitäisi kuluttajan ohella kiinnostua”, Haikka summaa. Euroopassa ilmiöön liittyy myös rahanpesua. Yleistä on, että rabiesrokotusmerkintöjä väärennetään. On tutkittu ettei koirilla ole vasta-aineita rabiesta vastaan vaikka niillä on rokotuksesta merkintä passissa. Tämä on vaarallinen tautiriski, sillä oireisena rabies johtaa aina kuolemaan niin ihmisellä kuin eläimelläkin. Sanktiot pentujen salakuljetuksesta ovat pieniä verrattuna esimerkiksi huumeiden salakuljetukseen.

Yli puolen miljoonan bisnes

Haikan mukaan eläinten laiton maahantuonti on rahakas bisnes.

”Osa eläinten tuojista tuo eläimiä maahan laillisesti eli rekisteröi tuontimäärät. Jos tiedämme, että yksi tällainen tuoja tuo peräti 20 koiraa viikossa, voimme estimoida siitä jonkinlaista arvioita laittomien tuojien vuosituloista. Verkkokaupassa koiranpennun hinta on koirasta riippuen keskimääräisesti n. 500 euroa. Näillä hinnoilla mennään helposti yli puolen miljoonan harmaan euron tuloihin per henkilö ”, Haikka sanoo.

Paperiton rotukoira saa helposti suuremmankin hintalapun. Enää koiria ei myydä muutamilla kympeillä, sillä ajan eettinen henki on, että pentutehtailijatkin pyytävät enemmän sillä verukkeella, ettei pentua ostettaisi leluksi.

”Se toimii ostajaan, vaikka eläimen hyvinvoinnin edesauttaminen siitä onkin kaukana. Pentutehtailijoiden kynsiin joutuneita eläimiä kohdellaan erittäin julmasti”, Haikka sanoo.

Liian vähän tietoa

Suurin osa laittomasta eläinkaupasta tulee Suomeen Viron kautta.

”Koirat ’pestään’ virolaisiksi virolaisin paperein, eli sinne ne voidaan tuoda mistä päin Eurooppaa tahansa. Maahantuojat suosivat pieniä sekarotuisia koiria, sillä niille on nyt valtavat markkinat. Tosiasiassahan koirasta voi tulla suurempikin – liian usein ostajilla tuntuu olevan vain vähän perustietoa koirista”, Haikka sanoo.

Haikan mukaan myös tuontivaatimuksista ei usein tiedetä edes sitä, että rajan ylittäessä eläimellä pitää aina olla passi. Lisäksi ei ole tietoa siitä, miten paljon sairaan eläimen hoitaminen tai lopettaminen maksaa.

”Halvempi hankintahinta ja lyhyt jonotus ovat usein syinä päätyä paperittoman koiran ostoon. Sairaan eläimen hoitaminen kuitenkin maksaa usein paljon enemmän, kuin paperillisen koiran hankkiminen. Lisäksi ihmiset asettavat itsensä ja muut vaaraan. Rabieksen ja ekinokokin lisäksi on muitakin zoonooseja eli ihmisiin tarttuvia tauteja”.

Koirien määrä on noussut huimasti viimeisen viiden vuoden aikana Suomessa, voi vain arvella paljonko siitä määrästä on laittomasti tuotuja. Kysyntä ylläpitää laitonta ja julmaa bisnestä.

”Täytyy vain vedota ostajiin. Suomessakin on hylättyjä eläimiä, ja ulkomaiden hylättyjä eläimiä voi pyrkiä auttamaan kotimaassaan. Trokarit myös verhoavat pentutehdaskoirat rescuekoiriksi. Laittoman bisneksen tukeminen ei auta ketään – ei edes eläimiä”, Haikka teroittaa.

Tehovalvonta Helsingin satamissa 19.5.2017

Helsingin satamissa suoritettiin jälleen läänineläinlääkäreiden toimesta matkailijoiden tehovalvontaa perjantaina 19.5. Tarkoituksena oli tarkastaa Suomeen matkaavien lemmikkien maahantuloedellytyksiä sekä on lisätä lemmikkien kanssa liikkuvien tietoisuutta tuontivaatimuksista sekä tautiriskeistä. Pistokoevalvonta toteutettiin yhteistyössä tullin ja eläinlääketieteen opiskelijoiden kanssa. 

Puutteita koirien rokotuksissa

Perjantai-illan aikana Etelä-Suomen aluehallintoviraston läänineläinlääkärit tarkastivat 19 koiraa. Näistä kuuden koiran kohdalla oli maahantuloedellytysten kohdalla puutteita. Kolme koiraa sai palautusmääräyksen eli ne käännytettiin takaisin Viroon, niiltä puuttui joko passi tai voimassa oleva rabiesrokotus: . Kolmen koiran kohdalla annettiin määräys käydä ottamassa ekinokokkilääkitys. Edellä olevat puutteet todettiin tavallisten Helsinki-Tallinna matkustajien koirilla.

Maahantuotavalla koiralla tulee olla tunnistesiru, passi, voimassa oleva raivotautirokotus ja ekinokokkilääkitys. Mikäli koiralla havaitaan puutteita rokotuksissa tai lääkityksessä, tehdään tautiriskiarvio ja sen perusteella koira joko lähetetään takaisin lähtömaahan, eristetään tai lopetetaan. Virallinen raivotautiepäily johtaa lähes aina eläimen lopettamiseen. Suomessa ei vielä tällä hetkellä esiinny rabiesta eikä ekinokokkia ja huolena on, että kyseiset taudit rantautuvat Suomeen vilkkaan eläinliikenteen seurauksena.

Lisätietoja: läänineläinlääkäri Sari Haikka, p. 0295 016 104, etunimi.sukunimi@avi.fi Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Kirjoittajat: Sari Haikka ja Riina Law

Evira: ”Lemmikki mukaan matkalle”

Sari Haikka YLEn aamuTV:n haastattelussa 29.5.2017

AVI VALVOO
Eläinten maahantuonnin tehovalvonta Helsingin satamissa 19.5.2017 , tiedote

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s