Työterveyshuolto auttaa pientä työpaikkaa torjumaan työuupumusta

Miten teidän työpaikalla hallitaan psykososiaalista kuormitusta? Kun tarkastaja esittää tämän kysymyksen pienellä työpaikalla, moni työnantaja hämmentyy. Anteeksi, hallitaan siis mitä? Termi onkin monelle outo, mutta itse asia suomalaisille surullisen tuttu. Psykososiaalisella kuormituksella tarkoitetaan niitä asioita, jotka liiallisina tai hallitsemattomina voivat uhata työntekijän jaksamista ja pahimmillaan johtaa työuupumukseen, jopa työkyvyttömyyteen.

Työsuojeluvalvonta on alkanut entistä tarmokkaammin taistella työuupumusta vastaan. Viime vuoden alusta alkaen psykososiaalista kuormitusta on valvottu lähes kaikilla Suomessa tehdyillä työsuojelutarkastuksilla. Me työsuojelutarkastajat varmistamme, että työpaikoilla osataan toimia ajoissa oikein, jos työntekijä kuormittuu työstä johtuen – ja välttää näin työkyvyttömyyden pitkittyminen. Katsomme myös, että työpaikoilla on mietitty etukäteen keinoja työntekijöiden työssä jaksamiseen, jotta työstä johtuvia sairauslomia  ei  pääsisi syntymään.Kuormitus3

Miten sitten psykososiaalista kuormitusta voi hallita? Tätä kysytään työsuojelutarkastajalta usein, ja tehtävämme onkin antaa aiheesta ohjausta ja neuvontaa. Mitään taikatemppuja meillä ei kuitenkaan ole tarjota, vaan sopivan tasapainon löytäminen jokaisen työntekijän työssä vaatii järjestelmällistä työsuojelutyötä.

Pienillä työpaikoilla ei usein ole erillistä HR-ihmistä, vaan työnantaja joutuu itse miettimään sitä miten työntekijöiden jaksamisesta pidetään huolta. Pienillä työpaikoilla on jo nyt käytössä paljon hyviä käytäntöjä. Usein näiden pohjalla on toimiva yhteistyö työterveyshuollon kanssa – mihin jo lakikin velvoittaa. Monella työpaikalla on mietitty työterveyshuollon kanssa, miten esimerkiksi kiireestä ja stressistä johtuvia ongelmia voidaan ennaltaehkäistä työpaikalla. Hyvin tehty työterveyshuollon työpaikkaselvitys huomioi fyysisen työturvallisuuden lisäksi myös psykososiaalisen kuormituksen ja antaa työnantajalle työkaluja kuormituksen hallintaan.

Tarkastushavaintojeni mukaan joillakin työpaikoilla jaksamisesta, työn sujumisesta ja työtilanteesta puhutaan säännöllisesti esimerkiksi viikkopalavereissa.  Monella työpaikalla taas arjen kiireissä voi olla vaikea pysähtyä miettimään sitä, mikä työtehtävissä aiheuttaa sujumattomuutta. Kuormituksen hallinnassa alkuun pääsee kutsumalla työntekijät koolle ja käymällä järjestelmällisesti läpi tilanteita, jotka esimerkiksi viimeisen vuoden aikana ovat aiheuttaneet kuormittumista, työtehtävien kasautumista tai kiirettä. Jos tämä keskustelu on käyty ennen työterveyshuollon lakisääteistä työpaikkaselvitystä, voi työterveyshuollosta saada apua oikeiden toimenpiteiden valintaan kuormituksen vähentämiseksi.

Onhan teidän työpaikallanne varmistettu, että työterveyshuollon työpaikkaselvityksessä on otettu huomioon myös työn psykososiaaliset kuormitustekijät? Entä onko tunnistetuille haitallista kuormitusta aiheuttaville asioille tehty jotain?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s