Kuntavaalit lähestyvät – VASUTTAAKO?

Aluehallintovirastot ovat toteuttaneet syksyllä 2016 ja keväällä 2017 paikallista varhaiskasvatussuunnitelmatyötä tukevaa koulutusta yhteistyössä opetushallituksen asiantuntijoiden kanssa. Kunnat ovat samanaikaisesti valmistelleet omia varhaiskasvatussuunnitelmiaan valtakunnallisten varhaiskasvatussuunnitelman perusteiden (VASU) mukaisesti. Ensi syksystä lähtien kunnilla on käytössään paikallisesti päätetyt vasut, joihin kunnissa toteutettava varhaiskasvatuksen toiminta perustuu.

Vasutyö on vaatinut kohtuullisen suurta ponnistusta kuntien varhaiskasvatuksen johdolta ja henkilöstöltä. Aikaa on kulunut uusien perusteiden sisäistämiseen ja perusteiden soveltamiseen paikallisiin olosuhteisiin sopivaksi. Vasu 2017 on normi, toisin kuin aikaisemmat suunnitelmat, ja siksi asiakirjaan suhtaudutaan nyt eri tavalla vakavasti. Sisällöllisesti muutos aikaisempaan vasuun (2005) on ollut suuri. Esimerkiksi lähes kaikki vasun merkittävät käsitteet ovat muuttuneet. Arvopohja on nyt arvoperusta, kasvatuspäämäärät laaja-alaista osaamista, lapselle ominainen tapa toimia on oppimiskäsitystä ja monipuolisia työtapoja, erityinen tuki tarkoittaa kehityksen ja oppimisen tukemista ja orientaatiot oppimisen alueita.

Varhaiskasvatuksen toimintakulttuurissa odotetaan tapahtuvan uuden vasun myötä toiminnallisia muutoksia. Varhaiskasvatuslaki korostaa mm. pedagogiikan toteutumista. Lastentarhanopettajalle osoitettu pedagoginen vastuu tarkoittaa, että hänellä on kokonaisvastuu lapsiryhmän toiminnan suunnittelusta. Hän ohjaa ja keskustelee lapsiryhmänsä pedagogisista työtavoista. Lisäksi päiväkodeissa jokaisella tiimin jäsenellä on vastuu pedagogiikan toteutumisesta ja toteuttamisesta – joka päivä.

Koulutuksissa on kuultu paikallisia puheenvuoroja siitä, miten vasutyö on kunnissa edennyt. Puheenvuorot ovat osoittaneet, että henkilöstö suhtautuu sitoutuneesti vasun laadintaan. Vasutyöhön on saatu mukaan lapsia, vanhempia, päättäjiä ja yhteistyökumppaneita. Jyväskylässä järjestetyssä vasu-koulutuksessa saatiin mm. Saarijärveltä erinomainen tervehdys sivistyslautakunnan jäseneltä Marjut Pollarilta, joka myönsi, että tietää enemmän tuulivoimaloiden melusta ja välkkeestä kuin varhaiskasvatuksen perusteista. Hän myös totesi, että me päättäjät päätetään asioista ja vaaditaan paljon mutta annetaanko me siihen edes mahdollisuutta käytännössä? (http://www.oph.fi/download/181538_Saarijarvi.pdf)

Taidekaupunki Mänttä-Vilppula piti puolestaan Vasu-messut kuntavaaliehdokkaille. Miten mahtava idea onkaan kysyä omalta ehdokkaalta, mitä hän ajattelee varhaiskasvatuksen asioista ja miten on, vasuttaako?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s