PAHUUDEN KYNSISSÄ – MISTÄ APUA HYVÄKSIKÄYTÖN UHREILLE?

Perjantaina 20.1.2017 tuli TV 1:stä mielenkiintoinen Perjantai.-ohjelman suoralähetys TTT-klubilta Tampereelta. Teemana oli pahuus. Ohjelmassa haastateltiin sekä pedofiilien uhreja että kuultiin pedofiilien kokemuksia näyttelijöiden kertomana. Myös Yle kirjoitti uutissivustollaan (17.1.2017) pedofiliasta ilmiönä ja keinoista, joilla lapsiin kohdistuvia seksuaalirikoksia voidaan ennaltaehkäistä. Sekä Perjantai.-ohjelmassa että Ylen uutisoinnissa painopiste oli pedofiilien auttamisessa, mikä on ennalta ehkäisevässä mielessä tärkeä asia. Sexpo-säätiö toimii merkittävässä avun antajan roolissa. Jäin kuitenkin miettimään, mistä uhrit sitten voivat hakea apua ja miten helposti apua on saatavilla?

Samaan aikaan uutisoitiin myös laajasti tamperelaisesta yksityisestä ABC päiväkodista, jonka yrittäjä sai sakkotuomion vuonna 2010 sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan lasta esittävän kuvamateriaalin hallussapidosta. Tampereen kaupunki oli antanut palveluntuottajan jatkaa yritystoimintaansa sillä edellytyksellä, että palveluntuottaja ei työskentele päiväkodissa missään tapauksessa yksin lasten kanssa. Kaupunki sai kuitenkin tarkastustoimillaan selville, että yrittäjä oli rikkonut kyseistä sopimusta.

Asian julkisuuteen tulon myötä aiheesta on herännyt paljon keskustelua ja yleisesti on ihmetelty paitsi kyseisen sopimuksen valvonnan mahdottomuutta mutta myös joidenkin lasten vanhempien suhtautumisesta asiaan (HS 12.1.). Pelastakaa Lapset ry:n asiantuntijat ottivat kantaa sekä Helsingin Sanomien (HS 17.1.) että Aamulehden (15.1.) mielipidepalstalla, miksi asiaan tulee kuitenkin aina suhtautua vakavasti. Lapsen seksuaalista hyväksikäyttöä kuvaavan materiaalin tuottaminen, levittäminen ja käyttäminen verkossa ovat yksi räikeimmistä lapsen oikeuksien rikkomuksista. Materiaalin tallentaminen ja katsominen jo itsessään asettaa lapsen yhä uudelleen rikoksen uhriksi.

Perjantai.-ohjelmassa uhrit kertoivat joutuneensa pahan kynsiin lapsina. Toinen haastateltavista totesi olleensa vuosia tapahtuman jälkeen vakuuttunut, että on itse pahan aiheuttaja. Yritettyään kertoa asiasta vanhemmilleen, epäiltiin että lapsi oli itse keksinyt tapahtuneen. Tämä herätti kysymyksen, miten huoltajat ja lasten kanssa päivittäin työskentelevät osaavat tunnistaa hyväksikäytön kohteeksi joutuneen lapsen oireet. Jos huoli herää, neuvoa ja tukea on saatavilla. Uhrin lisäksi myös läheiset tarvitsevat apua ja tukea.

Tukea tarjoaa Seksuaaliväkivaltatyön yksikkö Välitä!, joka on osa Setlementti Tampere ry:n toimintaa. Sekä uhrit, tekijät että heidän läheisensä saavat yksiköstä kriisiapua, palveluohjausta ja ryhmämuotoista tukea. Palvelut ovat luottamuksellisia ja maksuttomia: https://www.seksuaalivakivalta.fi/.

Rikosuhripäivystys www.riku.fi antaa maksutonta tukea ja neuvoja rikoksen uhreille, heidän läheisilleen ja todistajille. Yhteyttä voi ottaa puhelimitse tai verkossa – halutessa myös nimettömänä tai sopia henkilökohtaisen tapaamisen palvelupisteeseen, joita on 29 eri puolilla Suomea.

Pelastakaa Lapset ry ylläpitää Nettivihje-palvelua, johon voi ilmoittaa epäilemästään lasta koskevasta laittomasta seksuaalisesta aineistosta. Nettivihje on osa kansainvälistä 45 maan verkostoa, joka tekee aktiivista työtä edistääkseen ja nopeuttaakseen laittoman lasta koskevan seksuaalisen kuvamateriaalin välittymistä poliisille: https://www.pelastakaalapset.fi/tyomme-kotimaassa/lapset-digitaalinen-media/nettivihje/

Älä epäröi! Välitä! Suhtaudu aina vakavasti lapsen kertomaan ja muista, että jokaisella lapsella on oikeus tulla suojelluksi!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s