Istuminen on työsuojeluasia

Istuminen on työsuojeluasia

Istutko suuren osan työpäivästäsi työpöydän ääressä? Istuminen on puhuttanut tasaisesti viime vuosien aikana, kun erilaisten tutkimusten kautta olemme heräämässä siihen, että paikallaan istuminen työpäivän aikana aiheuttaa terveydelle haittaa. Tutkimusten mukaan paljon työssään istuvilla on jopa merkittävästi suurempi riski kuolla kuin ihmisillä, jotka istuvat työssään alla neljä tuntia. Sosiaali- ja terveysministeriön Kansalliset suositukset istumisen vähentämiseen -julkaisun mukaan yli 7 tuntia päivässä istuvilla jokainen lisätunti istumista kohottaa kuoleman riskiä 5 %. Riskiä voi pienentää runsaalla reippaalla liikunnalla, mutta harva meistä työpäivän jälkeen ehtii liikkua joka päivä riittävästi.

seisomapoyta-ja-kadet_blogiin

 

 

 

 

 

 

 

 

Monella työpaikalla työfysioterapeutti on kiertänyt työpisteet sekä tsekannut työpöydän ja tuolin säädöt. Edistyksellisimmillä työpaikoilla kaikki työpöydät on jo vaihdettu sähköisiin työpöytiin, jotta osan päivästä voi istumisen sijaan seistä. Työsuojelutarkastuksilla tulee yhä harvemmin esiin tilanteita, joissa työpisteiden ergonomia on merkittävän huono. Monissa työpaikoissa ergonomia ja istuminen on tunnistettu riskiksi, mutta toimenpiteinä on valitettavan usein toteutettu vain ergonomiaan liittyviä korjauksia. Johtuisikohan osittain tästä, että tuki- ja liikuntaelinsairaudet ja selkävaivat kilpailevat kärkisijoista sairauspoissaololistoilla monella työpaikalla?

Monilla työpaikoilla istuminen siis jatkuu, vaikka riskit tiedetään. Työnantaja ei voi jatkuvasti vahtia työntekijöiden istumista tai istumattomuutta. Eikä sitä kai kukaan haluakaan, että esimies esimerkiksi lounaan jälkeen huutelisi, että ”Nyt nostakaahan pöydät seisoma-asentoon!” tai ”Jaloittelutauko!” – aina säännöllisin väliajoin kuin armeijassa konsanaan.

Istumisen vähentämiseksi tarvitaan siis toisenlaisia keinoja. Työnantajan velvollisuuksiin kuuluu arvioida työstä johtuvat riskit ja ryhtyä toimenpiteisiin työstä johtuvien haittojen tai kuormitustekijöiden vähentämiseksi. Erityisesti istumatyötä tekevien kohdalla on syytä arvioida, paljonko istumista päivän aikana tulee. Parhaat työnantajat myös kannustavat istumisen vähentämiseen ja liikuntaan erilaisin keinoin. Toki myös työntekijät voivat työpaikalla tehdä vaikka työsuojeluvaltuutetun kautta aloitteen esimerkiksi sähköisten seisomapöytien hankkimisesta.

Jos perusasiat ovat jo työpaikalla kunnossa, oletko miettinyt, mitä sinä voisit tehdä istumisen vähentämiseksi omalla työpaikallasi? Oletko tänään muistanut pitää taukoja istumisesta tai nostaa työpöydän seisoma-asentoon? Voisiko esimiehelle ehdottaa seuraavan kokouksen pitämistä seisten tai kävellen? Monella työpaikalla toimii aktiivinen työsuojelutoimikunta, joka voisi haastaa koko porukan kisaamaan vaikka askelten keräämisestä työpäivän aikana kännykkäsovelluksen tai askelmittarin avulla. Monella työpaikalla on myös omaehtoista tai työnantajan järjestämiä liikuntamahdollisuuksia työpäivän jälkeen, tai kokoushuoneen tuolit on vaihdettu jumppapalloihin. Työsuojelutarkastajana heitän haasteen työpaikoille – vähennetään istumista ja lisätään liikuntaa työpäivään!

 

Päivi Laakso
Työsuojelutarkastaja
@LaaksoPaivi
Etelä-Suomen aluehallintovirasto, työsuojelun vastuualue

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s