VASUun vankkaa tietoa ja tukea

Valtakunnalliset varhaiskasvatussuunnitelman perusteet (VASU) valmistuivat lokakuussa 2016 ja nyt suunnitelmatyön painopiste on paikallisten suunnitelmien laadinnassa. Syksyllä 2017 varhaiskasvatuksessa toteutetaan uusien suunnitelmien mukaista toimintaa. Varhaiskasvatussuunnitelman laatiminen on parhaimmillaan yhteinen oppimisprosessi. Kuitenkin johtoa huolettaa se osallisuuden ”juttu”, miten väkeä osallistetaan oikeasti prosessiin? 

Aluehallintovirastot toteuttivat syksyllä 2016 paikallisen varhaiskasvatussuunnitelmatyön johtamista tukevaa koulutusta yhteistyössä opetushallituksen asiantuntijoiden kanssa. Valtakunnalliset varhaiskasvatussuunnitelman perusteet (VASU) valmistuivat lokakuussa 2016 ja nyt suunnitelmatyön painopiste on paikallisten suunnitelmien laadinnassa. Syksyllä 2017 varhaiskasvatuksessa toteutetaan uusien suunnitelmien mukaista toimintaa.

Uudistuksen onnistuminen riippuu paikallisen varhaiskasvatussuunnitelmatyön toteutumisesta. Koulutustilaisuudet olikin siksi kohdennettu varhaiskasvatuksen johdolle ja esimiehille. Prosessin onnistumisestakin vastaa johto. Keväällä 2017 koulutukset jatkuvat suuntautuen henkilöstölle. Ilman vuorovaikutusta ja yhteistä pohdintaa ei päästä parhaaseen mahdolliseen tulokseen.

Koulutettavat toivovat, että vastuuttamisen sijaan puhuttaisiin innostamisesta. Onnistuakseen vasuprosessiin tarvitaan henkilöstön lisäksi muitakin, kuten lapset ja huoltajat. Henkilöstö toimiikin innostajina kunnissa erilaisissa rooleissa, ainakin vasuagentteja löytyy Tampereen seudulta ja ”suunnannäyttäjiä” Mustasaarelta.

Tampereen tilaisuudessa todettiin, että ”ei tehrä tästä nyt numeroo”, eikä mystisempää kuin mitä se todellisuudessa on. Joka päivähän me kohdataan vanhemmat ja tietysti lapset. Panostetaan näihin kohtaamisiin edelleen ja hieman tietoisemmin, niin osallisuutta syntyy kyllä, kuin itsestään.

Vaasa on panostanut dokumentointiin ja arviointiin. Heidän luomansa malli on minimi, jonka mukaan kaikkien on vähintään toimittava. Varhaiskasvatusjohtajan esittämä malli on hieno ja ihastuttava!

Koulutuksissa keskeiseksi nousi kysymys: No mitä se pedagogiikka varhaiskasvatuksessa sitten on? Kysymys, joka on ilmeisen prosessissa, ja jonka pohdintaa jatkamme kevään 2017 koulutuksissa -> http://www.avi.fi/web/avi/tapahtumat-ja-koulutukset

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s