VARHAISKASVATUS DIGILOIKKAA

QR-koodit äitienpäiväkortin välissä, Pinterest-seinän käyttö askarteluideoiden jakamisessa, Kahootilla mieluisaa leikkiä valitsemaan, vanhemmille webinaareja ajankohtaisista asioista… Uskokaa tai älkää, nämä ovat varhaiskasvatuksen henkilöstön kokemuksia TVT:n eli tieto- ja viestintätekniikan käytöstä päiväkotiympäristössä. Onko varhaiskasvatuksessa otettu digiloikka haltuun kaikessa hiljaisuudessa?

 

Asia pääsi yllättämään ainakin allekirjoittaneen, kun olin järjestämässä TVT varhaiskasvatuksessa -koulutuksia kuluvan vuoden keväänä. Mistä johtuu asian yllättyminen? Onko kyseessä kirjoittajan, nuorisoa lainatakseni, ”kujalla” oleva asenne someen ja nettisovellusten käyttöön? Toisaalta ei julkisessa mediassakaan ole juuri varhaiskasvatusta mainittu digiloikan yhteydessä vaan sillä viitataan useimmiten kouluun tai oppilaitosmaailmaan.

Tieto- ja viestintäteknologiaa (TVT) voidaan hyödyntää varhaiskasvatuksessa monin eri tavoin esimerkiksi yhteistyössä vanhempien kanssa, ammattilaisten toiminnan sekä lasten kasvun ja oppimisen näkyväksi tekemisessä. Varhaiskasvatuksessa tieto- ja viestintäteknologian avulla tuetaan lasten ilmaisun, oppimisen ja vuorovaikutustaitojen kehittymistä.

Varhaiskasvatuksessa henkilöstöllä on kyky ja asenne TVT:n haltuunottoon. Se välillä harmittaa, kun kuulee, ettei päiväkodeissa ole välttämättä käytössä edes langatonta verkkoa saati muuta infraa, jolla mahdollistaa digimaailman käyttöä rikastamaan työtä lasten kanssa. Innostuneisuutta ja halukkuutta digiloikan ottamiseen varhaiskasvattajilla kuitenkin olisi. Varhaiskasvatuksen henkilöstön kokemus on, että nykyajan lapset ovat syntyneet ja elävät jo vahvasti digiaikakaudessa ja sen myötä erilaisissa ympäristöissä, mutta päiväkoti on jäänyt oppimisympäristöltään jälkeen kehityksestä.

TVT-taidot tulee olemaan osa varhaiskasvatussuunnitelman (VASU 2017) laaja-alaisia osaamisen alueita. Enää ei siis voi laulaa ”kuka voisi kellot seisauttaa” vaan nyt on aika järjestää suomalaisiin päiväkoteihin kunnon wlanit, jotta saadaan aikaan vaikkapa vanhempainilta lanit. AVIt ovat tukemassa tätä kehitystä muun muassa järjestämällä keväällä 2017 viisi erilaista webinaaria varhaiskasvatuksen väelle. Älä tule paha kakku tule hyvä vaan.. kyllä digitalisaatio vakassa hanskataan!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s