Tiedotteen luomisen iloa ja tuskaa!

Tiedote aluehallintovirastosta (AVI) putkahtaa sähköpostiisi. Koska – olethan tilannut sellaisen. Siinä on tietoa, jota sinun uskotaan kaipaavan. Kannattaa siis lukea tai ainakin silmäillä se läpi. Tuo tiedote on valmis tekstinpätkä, maksimissaan yhden A4-arkin pituinen. Se näyttää helpolta ja sisältö tuntuu kepeältä. Siinä saattaa kuitenkin olla painavaa tekstiä esim. ajankohtaisista epäkohdista, joita AVI on huomannut valvonnassaan. Tai – tiedotteessa kerrotaan esim. tulevista AVIn järjestämistä koulutustapahtumista, jotka voisivat olla juuri sinulle tai kollegallesi tärkeitä osallistua. AVI tiedottaa myös monista muista tärkeistä asioista. Lue siis tiedote, sitä ei lähetetä turhaan, ”kunhan lähetetään” -periaatteella.

Me täällä AVIn tiedotepalvelussa, Tuula, Ari-Pekka ja minä, allekirjoittanut laadimme ja muokkaamme aluehallintovirastoista lähtevät tiedotteet luettavaan muotoon, selkokielelle. Ennen kuin kulloinkin lähetettävä tiedote tavoittaa sinut, on sitä käsitelty yhdessä tiedotepalvelun ja toimeksiantajan eli useimmiten jonkin vastuualueen asiantuntijan kanssa. Tiedotteiden laatimisessa tehdään yhteistyötä niin sisäisten kollegojen kuin ulkoistenkin yhteistyökumppanien kanssa, esimerkkinä media. Tiedotepalvelu on osa laajempaa kokonaisuutta eli aluehallintovirastojen yhteistä viestintää.

Luomisen iloa tunnemme silloin, kun media kirjoittaa tiedotteidemme inspiroimana asioista, ottaa yhteyttä asiantuntijoihimme tai muuten viestii edelleen aiheesta ja mielellään vielä positiiviseen sävyyn. Ja – kun asioista keskustellaan laajasti. Luomisen tuska tulee osittain siitä, että media haluaa tuoda asiaa esille joskus ennakoidusti, jolloin saattaa olla, että asiaa ei ole ehditty perusteellisesti tutkia.

Ja onhan se niinkin, että toisena maanantai-aamuna tiedottajakin nousee virkeämpänä päivän töihin kuin toisena tai perjantai-iltapäivänä inspiraatio on korkeimmillaan, kun jo pitäisi lähteä töistä kotiin. Ei vaan voi, kun ”näppäimistö-suoni” sykkii ja on kehittymässä hyvä teksti. Deadlinetkin saattavat painaa päälle. Niillä on usein taipumus tukahduttaa tuo ns. ”näppäimistö-suoni”. Vastuualueen asiantuntija ehkä haluaisi pelata varman päälle, jotta ilmaisu olisi mahdollisimman oikein, ja käyttää tekstissä vaikka lakikieltä. Tämän tiedottaja yrittää muotoilla sitten ns. selkokielelle, palvelemaan kansalaista. Tällaisestakin saattaa pientä mukavaa aktivoivaa vääntöä ilmaantua. Aina kuitenkin päästään asiassa yhteisymmärrykseen. Voimakkain tunne on luomisen ilo!

Kaiken tiedotetulvan perusideana on tuottaa ajankohtaista, tärkeää tietoa kansalaisille, siis myös juuri sinulle. Tässä haluamme onnistua!

TuijaVie

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s